• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poludivlji konji i ostaci drevnog grada mogu se videti na ovoj planini u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev sedišta prvog srpskog arhiepiskopa, na padinama ove srpske planine nalaze se i ostaci srednjevekovnog utvrđenja, grada Magliča. A u blizini je i nadaleko čuvena Dolina jorgovana

  • 1
planina Stolovi, konji Foto: M.

Neobičnog, zvezdastog oblika, planina Stolovi upotpunjuje lepote okoline grada Kraljeva. Osim tokom Ibra, oivičena je i tokovina Brezanske i reke Ribnice.

I upravo zbog tih reka i njihovih pritoka, Stolovi su karakteristični po prilično dugim grebenima i kosama, što im i daje tako specifičan oblik, nalik zvezdi.

Na nadmorskoj visini od 1.375 metara nalazi se Kamarište, najviši vrh planine, koji prema “Vikipediji” neretko nazivaju i Ravni sto, jer ga karakteriše ravni plato.

Planina neobičnog naziva

Budući da se srednjevekovni manastir Žiča nalazi u blizini ove planine, to je jedna od pretpostavki o poreklu naziva upravo za tu svetinju i vezana. Naime, poznato je da je Žiča bila sedište prvog srpskog arhiepiskopa, te se pretpostavlja da je planina nazvana upravo po tome Stolovi, uzevši u obzir da je u Žiči “stolovao” Sveti Sava.

Konji, planina Stolovi Foto: RINA

Druga pretpostavka, koju navodi “Turizmopedija” odnosi se na ranije pomenuti Ravni sto, odnosno vrhove Kamarište i Usovica, te Čiker. Zapravo, ceo taj deo planine je ravan, pa je ljude verovatno podsećao na sto, odakle i potiče njegov narodni naziv, a možda i naziv čitave planine.

Još jedna pretpostavka o nazivu se pominje, a vezuje se za srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića. Prema njoj, baš na prostoru ove planine je u periodu koji je prethodio Kosovskom boju, on voleo da lovi. A po završetku lova bi imao običaj da u prirodi ruča sa svojom svitom, pa su zbog toga na tom vrhu planine bile postavljene klupe i stolovi od drveta.

Bilo kako bilo, planina Stolovi ne privlači pažnju samo neobičnim nazivom, već i specifičnim oblikom.

Bogatstvo Stolova i okoline

Izuzev sedišta prvog srpskog arhiepiskopa, na padinama ove srpske planine nalaze se i ostaci srednjevekovnog utvrđenja, grada Magliča. A u blizini je i nadaleko čuvena Dolina jorgovana.

Mileva Luković, maglić, skeledžija Foto: Rina.rs

Ipak, ono što se smatra simbolom ove planine, zapravo su poludivlji konji, koji se mogu videti na Stolovima.

U toku prethodnih decenija su pitomi konji ostajali na pašnjacima ove planine, čak i u toku zime, što je rezulturalo i rastom krda poludivljih konja. Pastuv po imenu Mor važi za predvodnika krda, koje broji oko 50 grla, budući da je poslednjih par decenija zabeleženo i uvećanje broja grla.

Konji, planina Stolovi Foto: RINA

Da sve bude još zanimljivije, Udruženje ljubitelja konja “Stolovi”, svake godine uoči Božića tradicionalno ima defile ulicama Kraljeva, kojom prilikom su neki od konja, koji se smatraju najpitomijima, upregnuti u čeze i fijakere. Takođe, neretko se nekadašnji vlasnici tih konja upuste u pravu avanturu, ne bi li im dostavili hranu, što je posebno otežano prilično surovim uslovima, koji vladaju na planini, naročito u toku zime.

Za ljubitelje adrenalinskih aktivnosti je ova planina posebno interesantna, budući da na Stolovima postoje odlični uslovi za paraglajding.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nestvarna prirodna lepota geoparka Đerdap

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Michael

    13. april 2024. | 23:48

    PRELEPA SRBIJA, VOLIM SRBIJU !

    Podelite komentar