• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Drevni grad Petra i dan-danas fascinira turiste iz celog sveta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od Amana, glavnog grada zemlje ovaj značajni lokalitet udaljen je oko 240 kilometara i danas se smatra jednom od najposećenijih atrakcija Jordana

  • 0
Grad Petra, Jordan Foto: Pixabay/ChiemSeherin

Nekada prestonica Nabatejskog carstva, drevni grad Petra u Jordanu i danas svedoči o moći Nabatejskih Arapa.

Od Amana, glavnog grada zemlje ovaj značajni lokalitet udaljen je oko 240 kilometara i danas se smatra jednom od najposećenijih atrakcija Jordana.

Iako nije sa sigurnošću utvrđeno kada je grad podignut, poznato je da je počev od prvog veka pre naše ere funkcionisao kao prestonica zemlje Nabatejskih Arapa, za koje „Visitpetra.jo“ ističe da su se bavili trgovinom i to najpre začinima, smirnom i tamjanom, zahvaljujući čemu su se i obogatili.

Grad Petra, Jordan Foto: Pixabay/mikaelthunberg

Nažalost, vremenom su se i značajni trgovački putevi izmestili, a grad je bio pogođen i razornim zemljotresom, što je i dovelo do toga da grad bude napušten. Ipak, sve to i dalje ne utiče na činjenicu da je drevni grad Petra bio i ostao fascinantan, o čemu svedoči i danas.

Otkriće Petre

Posebno je zanimljiva priča koja prati otkriće ovog, izuzetno značajnog lokaliteta. Naime, iako su istorijski spisi svedočili o postojanju fascinantnog drevnog grada, njega su mahom posećivali beduini, koji su inače na tom području i živeli.

Istraživač Johanes Burkhard iz Švajcarske je u prvim decenijama 19. veka odlučio da pokuša da otkrije ovaj drevni grad, te se za tu priliku obukao u arapsku odeću i uz pomoć vodiča - lokalnog beduina, uspeo je da poseti ovo mesto.

Nedugo nakon toga je Petra postala planetarno poznata, a i danas je mesto koje fascinira posetioce iz celog sveta.

Grad Petra, Jordan Foto: Pixabay/ChiemSeherin

Ružičasti drevni grad

Budući da su mnoge građevine u Petri izrađene od kamena specifične boje, koji ima ružičasti odsjaj, to se neretko naziva ružičastim gradom.

Izuzev mogućnosti da izbliza vide veličanstvenost drevnog carstva, posetiocima se nudi mogućnost i da dobiju mnogo jasniji uvid u ljudske naseobine stare više od deset hiljada godina.

Uz to, mogu se izbliza upoznati i sa drevnim hramovima, ali i drugim građevinama, koje su u gradu postojale, poput pozorišta recimo.

Ono što takođe fascinira posetioce ovog lokaliteta jesu i grobnice, budući da se one nalaze uklesane u stene, što čitav grad čini još fascinantnijim.

I upravo zbog svega toga je počev od 1985. godine drevni grad Petra u Jordanu okarakterisan kao svetska baština.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Znamenitosti Rima - put u kolekvu civilizacije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja