• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad na reci Đetinji, Užice se može pohvaliti brojnim atrakcijama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tokovi četiri manje reke na padinama planine Tare zaslužni su za nastanak reke Đetinje, koja protiče kroz Užice, ulivajući se kasnije u Zapadnu Moravu

  • 2
Užice panorama Foto: Shutterstock

Još u doba praistorije područje oko reke Đetinje bilo je naseljeno, o čemu svedoče brojna nalazišta iz doba neolita.

U prvim decenijama 14. veka se Užice prvi put pominje u dokumentima, a već u drugoj polovini tog veka grad ulazi u sastav srpske države u doba kneza Lazara, navedeno je na zvaničnom sajtu TO Užice.

Kasnije su njime vladale turske snage, a grad se razvijao, te je postao i značajan zanatski centar tog dela zemlje, da bi u godinama koje su usledile postao i vrlo važno uporište srpskih ustanika. Pred sam kraj 19. veka i u prvim godinama narednog, Užice se ubrzano razvija. Izuzev prve hidrocentrale na reci Đetinji, u tom periodu se osnivaju i radionice, zadruge i banke, a grad dobija i telegrafsku, te telefonsku službu.

Đetinja kao simbol grada

Tokovi četiri manje reke na padinama planine Tare zaslužni su za nastanak reke Đetinje, koja protiče kroz Užice, ulivajući se kasnije u Zapadnu Moravu.

Železnički most Užice reka Đetinja,  najstarija hidrocentrala u Evropi Foto: RINA

Klisura ove reke posebno je fascinantna, pa ne čudi što je okarakterisna kao prirodno dobro od velikog značaja, odnosno predeo izuzetnih odlika, ističe TO Užice.

Brojne endemske i reliktne vrste mogu se videti na području klisure ove reke, a kuriozitet je to što je čak 17 vrsta leptirova koji obitavaju tu uvršteno u Crvenu knjigu dnevnih leptira Srbije.

Izuzev prirodnih lepota i obilja živog sveta, područje klisure reke Đetinje specifično je i po bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu. Uz lokalitet “Gradina”, koji nudi uvid u naselje nastalo u doba neolita, tu se nalazi i lokalitet poznat kao “Mala Gradina”, sa nekropolom i gradom iz perioda srednjeg veka.

Užice, centar panorama grada, reka Đetinja Foto: Shutterstock

Podno Starog grada nalaze se i plaža i šetalište, koji su posebno interesantni kako stanovnicima grada, tako i onima koji posećuju Užice.

Neke od znamenitosti Užica i okoline

Blizina planina Tare i Zlatibora sasvim su dovoljan razlog za posetu ovom gradu. Mada, znamenitosti ni u Užicu ne manjka.

Užice, panorama Foto: RINA

U samom centru grada se po lepoti izdvaja saborna crkva, posvećena svetom Đorđu, koja je izgrađena u prvoj polovini 19. veka i to zaslugom građana, mahom trgovaca i onih koji su važili za uglednije u to doba.

Ono po čemu je ova crkva specifična jeste prvi javni sat, koji je, kako navodi TO Užice, postavljen upravo na tornju te svetinje 1859. godine. Takođe, jedno od tri zvona, koliko ih je prvobitno bilo na crkvi, poklon je srpskog kneza Aleksandra Karađorđevića.

Jedan od interesantnijih sakralnih objekata na području grada je i crkva brvnara, poznata kao Stara crkva. Markova crkva se pominje i u spisma čuvenog putopisca, Feliksa Kanica, a poznato je da ju je gradio “jedan užički sajdžija”.

Manastir Rujno i Bela crkva u užičkom selu Karan, još su neki od poznatijih sakralnih objekata na području grada.

Svakako ne treba zaboraviti ni Mokru Goru i Potpećku pećinu, koje su svojevrsne atrakcije užičkog kraja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prirodne lepote Lazarevog kanjona ostavljaju bez daha

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • La familija 1984

    31. oktobar 2023. | 20:05

    Kojim atrakcijama? Igranjem fudbala pod ručnom ili to sto neko sa 9og sprata može da skoči u dvorište zgrade.

    Podelite komentar

  • Mili

    2. novembar 2023. | 23:06

    I zagadjenim vazduhom....

    Podelite komentar