• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo karipsko ostrvo je najudaljeniji region Evropske unije: Upoznajte jedinstveni deo teritorije Francuske

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kao i mnoga druga ostrva u Karipskom moru, tako je i Martinik poznat po nestvarno plavim nijansama mora i po plažama, koje su prekrivene finim peskom bele boje

  • 1
Martinik Martinik / pixabay.com

Budući da ostrvo Martinik predstavlja jedinstveni deo teritorije Republike Francuske, te da se nalazi u grupaciji Malih Antila, ostrvima u Karipskom moru, a da je Francuska jedna od članica Evropske unije, to se ovo ostrvo smatra i njenim najudaljenijim regionom.

U tom smislu je zanimljivo pomenuti da je u pitanju posebna teritorija Evropske unije, a kako navodi „Vikipedija“, na Martiniku je zvanična valuta upravo evro. Jedini službeni jezik na ostrvu je francuski, s tim da se stanovništvo služi i jezikom koji je poznat kao martinikanski kreolski.

Kao i mnoga druga ostrva u Karipskom moru, tako je i Martinik poznat po nestvarno plavim nijansama mora i po plažama, koje su prekrivene finim peskom bele boje.

Bogat živi svet

Iako ovo karipsko ostrvo turisti najčešće posećuju zbog uživanja u nekom od rizorta, ne treba izgubiti iz vida činjenica da je u pitanju ostrvo koje se karakteriše kao jedna od najboljih eko-destinacija na području Kariba, ističe „Us.martinique“.

Vulkan Pele, Martinik Foto: Wikimedia/Jurassi

Kao jedna od najatraktivnijih lokacija za turiste, koji žele izbliza da se upoznaju sa bogatim biljnim i životinjskim svetom ovog ostrva, izdvaja se „Domaine d'Emeraude“, gde mogu da uživaju u vožnji duž oko šest i po kilometara staza koje vode kroz prašumu.

A ukoliko se odluče za izlet u „Le Robert“, lako može da se dogodi da im se ukaže prilika da u prirodnom okružnju, koje je pod zaštitom, vide i iguane. Takođe, ako posete plažu „Grand Anse“, biće počašćeni toplom vodom i kristalno čistim morem, a verovatno će videti i morske kornjače.

Martinik Martinik / pixabay.com

Budući da je i živi svet u moru oko Martinika izuzetno bogat, ovde je ronjenje jedna od najprivlačnijih aktivnosti.

Kulturne i istorijske atrakcije ostrva

Ako znate da je upravo na Martiniku rođena i čuvena Žozefina, koja je uspela da osvoji srce Napoleona Bonaparte, onda će vas poseta muzeju „La Pagerie“ sigurno oduševiti, jer je u pitanju zdanje u kome je carica Žozefina i došla na svet.

Martinik Martinik / pixabay.com

A ovo je tek jedan od 25 muzeja na ovom karipskom ostrvu.

Uz sve pomenuto, prilikom posete Martiniku ne bi trebalo propustiti ni uživanje u ukusu čuvenog pića, po kome je ostrvo poznato, budući da se neretko karakteriše kao „Svetska prestonica ruma“. Tokom cele godine turistima su na raspolaganju posete brojnim destilerijama koje proizvode ovo piće, a čak 12 brendova ruma potiče upravo sa Martinika.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ukoliko želite da pronađete vrata raja na zemlji, morate posetiti ovu destinaciju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Гаргамел

    5. novembar 2023. | 14:31

    Јел то она Француска што не признаје територију РФ коју су Руси повратили ( КРИМ ) а признаје Израел на окупираној територији ( УН се обавезале да ће основати и државу Палестину ) ?

    Podelite komentar