• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedinstveni lokalitet nalazi se na planini Nemrut u Turskoj

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za izradu ovih skulptura, od kojih neke dostižu visinu od čak 10 metara i težinu od šest tona, zaslužan je kralj Antioh Prvi od Komagene

  • 0
Planina Nemrut, Turska Foto: Pixabay/katja

I dan-danas se na planini Nemrut u Turskoj mogu videti džinovske skulpture, koje su izrađene još tokom prvog veka. Upravo zato što je u pitanju jedinstveni lokalitet, deo je Liste svetske baštine UNESCO-a.

Za izradu ovih skulptura, od kojih neke dostižu visinu od čak 10 metara i težinu od šest tona, zaslužan je kralj Antioh Prvi od Komagene.

Kao deo planine Taurus, planina Nemrut je najbliža gradu Adijaman u jugoistočnom delu Turske.

Grobnica za kralja

Pored toga što fasciniraju svojom veličinom, ove skulpture specifične su po još nečem, pa ne čudi što se smatra, kako navodi „Goturkiye“, da odražavaju „susret Istoka i Zapada“. Naime, karakteristike lica ovih skulptura u velikoj meri podsećaju na starogrčke, ali njihova nošnja nalikuje više istočnjačkim.

Planina Nemrut, Turska Foto: Pixabay/arifyas

Sve to je i logično, budući da je kraljevstvo Komagena zapravo bilo drevno jermensko kraljevstvo, iako su vladari iznosili tvrdnje da imaju i persijsko, ali i grčko poreklo.

Koliko su vladari ovog kraljevstva bili bogati, sasvim jasno se može zaključiti i na osnovu ovih statua.

Smatra se da su skulpture na planini Nemrut bile deo kraljeve grobnice. Izuzev njih, tu su se nalazile i skulpture životinja i to lava i orla, ali i prikazi različitih božanstava. Iako skulpture ne zauzimaju isto mesto koje su prilikom nastanka zauzimale, budući da su raštrkane po lokalitetu, to ni u kom slučaju ne umanjuje njihovu velelepnost.

Za ono vreme ambiciozan projekat

Kada se uzme u obzir vreme nastanka skulptura, ali i sama lokacija, budući da je to, kako navodi „Whc.unesco“, jedan od najviših vrhova Istočnog Taurusa, jasno je da je u pitanju bio prilično ambiciozan projekat za ono vreme.

Izuzev skulptura božanstava i po dve skulpture lava i orla, koje su bile najverovatnije raspoređene tako da budu čuvari grobnice na četiri strane, posebno su zanimljive reljefne skulpture, koje su predstavljale pretke kralja Antioha Prvog od Komagene - po pet njih u svakom redu, sa očeve strane persijske, a sa majčine grčke. Naime, sa očeve strane, kralj je bio potomak Darija, dok je sa majčine strane predstavljen kao potomak Aleksandra Makedonskog.

Koliko je gradnja bila napredna u tom periodu jasno ukazuje i podatak da su čak oko devet tona bili teški neki od kamenih blokova, koji su korišćeni za gradnju kraljeve grobnice.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovako izgleda spuštanje do plaže Šejtan Limani

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja