• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedinstveno neolitsko naselje kod Užica uspešno završilo ovu turističku sezonu: StaPark zatvoren za posetioce

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kremenko i Kamenko na srpski način otišli na zasluženu pauzu

  • 1
Neolitsko naselje StaPark Foto: RINA

Jedna od najvećih turistilkih atrakcija na teritoriji grada Užica ide na zasluženi odmor - neolitsko naselje StaPark od ove sedmice zatvoreno je za posetioce. O početku rada Arheološkog parka “StaPark” naredne sezone javnost će biti blagovremeno obaveštena.

Tokom sezone u ovom parku, jedinstvenom u Srbiji, organizovan je veliki broj radionica za najmlađe koji su na ovaj način imali priliku da se upoznaju sa dalekom istorijom, životom i navikama neolitskog čoveka.

- Deca imaju priliku da vide urađena oružja i oruđa iz tog perioda, tu je i arheološka sonda sa kojom će raditi mali arheolozi uz stručno vođenje. Suvenire koje naprave od gline moći će da ispeku, a u unutrašnjosti jedne od kuća biće realizovana radionica iz arheološkog crtanja. Važno je naglasiti i da deca ovde rade sa glinom, peskom i blatom, pa u skladu sa tim treba da se i obuku, rekla je ranije za RINU Snežana Milisavljević, menadzerka projekta Neolajf.

Osim u StaParku sezona je završena i za čuveni turistički vozić koji sabraća kroz živopisni kanjon Đetinje.

(Ona.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Miroslav

    5. novembar 2023. | 14:00

    Svaka cast ! Ima u Toplici jos starije naselje , koje se prostire na 80 hektara , ali " neko " ne dozvoljava da se vrse istrazivanja , jer bi pronalasci , posebno suta iz topionice metala , pomerili granice istorije za 500 - 1000 godina i razoblicili lazi ove " zapadne " istorije

    Podelite komentar