• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je 7 prirodnih i graditeljskih čuda u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kao i mnogi drugi graditeljski poduhvati u našoj zemlji, i čuda prirode zaslužuju da se nađu na ovoj listi

  • 0
Kalemegdan Foto: Shutterstock

Graditeljski poduhvati poput piramida u Gizi ili čuvenog Kolosa sa Rodosa, koji su tek neka od sedam svetskih čuda starog sveta, kako se pretpostavlja, poslužili su kao uzor za organizaciju izbora za sedam svetskih čuda novog sveta.

U pitanju je takmičenje koje je imalo međunarodni karakter i od koga se, prema „Vikipediji“ UNESCO ogradio. Ipak, inicijativa za ovo takmičenje potekla je iz NOWC-a (engl. New Opet World Corporation). Tačnije od čoveka po imenu Bernard Veber, koji ju je osnovao.

Kasnije je organizovano i takmičenje koje se odnosilo na izbor 7 svetskih čuda prirode. Posebno je zanimljivo pomenuti da su reka Dunav i Đavolja Varoši bili kandidati za to takmičenje. Iako na listu nisu uvršteni, nema sumnje da se zaista radi o čudima koja je samo priroda mogla da stvori.

Čuda graditeljstva u Srbiji

Upravo po ugledu na ta takmičenja dodatak dnevnog lista „Politika“ sproveo je dve ankete, koje su imale za cilj da proglase po sedam prirodnih i graditeljskih čuda u našoj zemlji, navodi „Vikipedija“.

BEOGRAD JESEN PROGNOZA Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Beogradska tvrđava, poznata po parku Kalemegdan, koja je jedan od simbola glavnog grada, očekivano je uvrštena na ovu listu. Isto kao i Hram Svetog Save na vračarskom platou u Beogradu, kao i Gradska kuća u Subotici.

Felix Romuliana, Gamzigrad, Zaječar Foto: Shutterstock

Izuzev njih, među sedam čuda graditeljstva u našoj zemlji našli su se i Gamzigrad - Romulijana, te Šarganska osmica, kao i dva srpska srednjovekovna manastira, i to Visoki Dečani i Studenica.

Čuda prirode u Srbiji

Zasluženo, na ovoj listi se našla i Đavolja varoš, koja i dan-danas privlači pažnju, budući da je u pitanju jedinstvena lokacija na području naše zemlje. Reka Drina i njeno vrelo, koja je danas prirodna granica između teritorija dve zemlje, a ujedno i pritoka reke Save koja se smatra najvećom, takođe je uvrštena na listu sedam srpskih čuda prirode.

Uz njih, tu je i Đerdapska klisura, kao i kanjon reke Uvac, poznat po fantastičnim meandrima. Fruška gora kao ostrvska planina takođe je deo ove liste, te Nacionalni park Tara i prerasti na reci Vratni.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Srednjevekovna tvrđava u Kupinovu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja