• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

U ovoj vili Vrnjačke Banje odsedale su najpoznatije ličnosti srpske istorije: Kako danas izgleda "Vila Emilia"

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Bogata istorija očuvana je u zidovima ovog objekta", navodi menadžerka za Ona.rs

  • 1

Vrnjačka Banja jedna je od najpoznatijih banja u Srbiji, a pored blagodeti koje nudi za zdravstene potrebe, mesto je bogato raznin turističkim atrakcijama.

Veliki broj atrakcija ima korene u dalekoj istoriji ovog mesta, pa tako i arhitektura. Vrnjačka Banja je nekada bila poznata po brojnim vilama, koje su odisale luksuzom tog vremena.

Jedna od najpoznatijih vila u Vrnjačkoj banji jeste "Vila Emilia", koja je kroz vreme menjala vlasnike, pa tako i ime. Nalazi se u neposrednoj blizini promenade, a krasi je i dalje očuvan izgled iz doba kada je sagrađena.

Ova vila živi u punom sjaju baš kao i ranije, te i dalje ima veliku posećenost, a gosti koji odsedaju prvi put vrlo brzo postanu stalni i veliki obožavaoci ove predivne građevine.

- Vila datira iz 1929. godine i bila je vlasništvo dr Živadinovića, a prvi naziv vile bio je "Vila Aleksandar". Kada je dr Živadinović došao iz inostranstva i video blagodeti Vrnjačke Banje, odlučio je da svoje znanje i iskustvo iskoristi i prenese kroz ovu vilu na goste, koji i sami žele da osete čari koje nudi ova banja - navodi Nataša Ćurčiev, menadžerka ove vile.

Vrlo brzo ova vila postaje izuzetno popularna u Srbiji, te su u njoj odsedali i poznata lica nekadašnje Srbije. Među njima su se nalazili pisci, političarki, filozofi i istoričari. O tome da je vila ugostila veoma znamenite ličnosti tog doba, svedoče fotografije i razglednice.

- Ivo Andrić je bio naš gost, a takođe su bili i pesnici poput Desanke Maksimović, a svojevremeno tu je boravio i kralj Petar Prvi Karađorđević - dodaje Ćurčiev.

Kasnije, promenom vlasnika vile, ona je dobila zvanje hotela, koji je nosio ime prestonice - "Hotel Beograd".

Spoljašnjost vile nije promenjena, samo je osvežena u saradnji sa "Zavodom za zaštitu spomenika Kraljevo", ali unutrašnjost ove prelepe građevine odiše kombinacijom novog i starinskog stila.

Vilu krasi bogata istorija koju na najbolji način pokušavaju da održe "živom" oni koji o vili brinu; tako i sami gosti mogu da se pohvale odsedanjem u jednom pravcatom spomeniku kulture. Vilu krasi modernizovan stil sa bazenom, a iako je u srcu banje, mir i privatnost su uspešno usklađeni sa veoma živim delom grada.

Kako nam otkriva naša sagovornica, turizam banje je u usponu, sve je više lica sa kojima se i vila redovno susreće. Ovaj objekat je kombinacija kulture, istorije i prestiža jednog davnog vremena, spojenih modernom vezom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bratislav i Milica su se ljubili 35 minuta: Oni su šampioni najdužeg poljupca na Mostu ljubavi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Mora nesto da se zabrlja!

    16. decembar 2023. | 19:05

    Slova natpisa "Emilija" su apsolutan skandal, mislim, idu uz fasadu, ubilo se! Pa ko racunam, posto ste "pri kraju" sredjivanja, mogli biste bas da se potrudite da napravite nesto sto bi se uklapalo u stil 1929. godine. Recimo, za pocetak, pogledajte slike natpisa naziva tadasnjih elitnih hotela.

    Podelite komentar