• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi srpski dinar na kome je bio ćirilični ispis kovan je na ovoj planini

Vreme čitanja: oko 2 min.

Što se srpske istorije tiče, podatak da je kovnica novca u vreme vladavine kralja Dragutina postojala upravo na Rudniku, sasvim jasno ukazuje na značaj koji je za srednjovekovnu srpsku državu ova planina imala

  • 0
Ostrvica, Rudnik, Ugaseni vulkan Severozapadna strana Ostrvice na Rudniku / Foto: Wikipedia/CrniBombarder!!!

Najviša planina na području Šumadije, Rudnik sa razlogom nosi takav naziv. Naime, i danas se na području ove planine eksploatišu dve rude, cink i olovo.

O vulkanskoj aktivnosti koja je i zaslužna za nastanak ove planine svedoče određene stene na Rudniku, planini koju oko stotinu kilometara deli od glavnog grada naše zemlje. Najbliži grad je Gornji Milanovac, koji je od Rudnika udaljen tek oko 15 kilometara.

Zahvaljujući značajnom broju sunčanih dana u toku godine, ali i kvalitetu vazduha, planina Rudnik je okarakterisana i kao vazdušna banja. Tim pre što je, kako navodi TO Gornji Milanovac i zvanično proglašena vazdušnom banjom još 1922. godine.

Značajni arheološki ostaci

Upravo zahvaljujući brojnim materijalnim ostacima, koji su otkriveni na ovoj planini, utvrđeno je da su još Rimljani obitavali na tom području i da su eksploatisali rudnike. Izuzev rudarskih kolonija iz rimskog perioda, ostaci hrama koji je bio posvećen rimskoj boginji Majci zemlje jasno ukazuju na značaj koji je planina Rudnik imala za stare Rimljane.

Planina Rudnik Foto: Rina.rs

Što se srpske istorije tiče, podatak da je kovnica novca u vreme vladavine kralja Dragutina postojala upravo na Rudniku, sasvim jasno ukazuje na značaj koji je za srednjovekovnu srpsku državu ova planina imala. Ujedno, dinar na kome se nalazi lik kralja Dragutina bio je i prvi na kome je natpis bio ispisan ćiriličnim pismom.

Kasnije je Rudnik bio prepoznat ne samo kao značajan rudarski centar, već i trgovački, pa ne čudi što su mnogi znameniti ljudi toga doba upravo na ovoj planini zidali i mnoga zdanja rezidencijalnog tipa.

Zanimljivo je pomenuti i to da je prva teritorija koja je oslobođena tokom Prvog srpskog ustanka bila upravo teritorija planine Rudnik, dok je istoimeni gradić koji se na njoj nalazi, takođe bio prvi koji je u to doba oslobođen od viševekovne turske vlasti.

Na Rudniku se nalazi i lokalitet Misa, za koji je utvrđeno da je bio značajno svetilište muslimana koji su živeli na području planine tokom 16. veka. Takođe, postoji i lokalitet Gradovi, koji je od varošice Rudnik udaljen oko tri kilometra. Na njemu se mogu videti ostaci nekadašnje tvrđave i varorši iz perioda turske vladavine tim pdoručjem, a prvo pominjanje ovog značajnog lokaliteta je zabeleženo u 14. veku.

Ostrvica, nekadašnji aktivni vulkan Foto: Rina

Prirodni fenomen na Rudniku

Izuzev po bogatoj istoriji i značaju koji je imao tokom minulih vekova, Rudnik je poznat i po još nečem.

Ostrvica, nekadašnji aktivni vulkan Foto: Rina

Na ovoj šumadijskoj planini nalazi se i Ostrvica, koja se karakteriše kao prirodni fenomen. U pitanju je kupasta stena vulkanskog porekla, čije strane su strme. Ostrvica se nalazi na nadmorskoj visini od 758 metara, a na njenom vrhu postoje ostaci utvrđenja. Tačnije, utvrđenog grada, najverovatnije još iz antčkog perioda.

Razlog zbog koga se to utvrđenje na Ostrvici naziva i Jerininim gradom vezan je za legendu koja ga prati. Prema njoj, supruga srpskog despota Đurađa Brankovića, po imenu Jerina, svoju dušu je ispustila upravo na tom mestu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jubilarna 60. Oplenačka berba

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja