• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najpoznatija atrakcija najmanjeg kontinenta proslavila 50. rođendan

Vreme čitanja: oko 2 min.

Važno je napomenuti da, uprkos činjenici da je u pitanju zdanje koje nosi naziv Sidnejska opera, zapravo ima mnogo širu ponudu muzičkih žanrova

  • 0
Australija, Sidnej Foto: Pixabay

Nedavno preminula kraljica Elizabeta Druga na dan 20. oktobra 1973. godine zvanično je otvorila zgradu Opere u Sidneju. Vremenom je to zdanje postalo pravi simbol najmanjeg kontinenta, Australije.

Interesantno je pomenuti da je projekat za ovo velelepno zdanje potpisao arhitekta Jorn Utzon, inače Danac. Nešto kasnije je ovenčan i Pritzkerovom nagradom za arhitekturu, koja se može uporediti po značaju sa Nobelovom nagradom.

Vrednost ovog zdanja, procenom jedne strane svestke finansijske kompanije, iznosi 11,4 milijarde dolara. Međutim, mnogo je veća vrednost ovog zdanja u praktičnom smislu, budući da je prepoznato kao simbol ne samo Sidneja, nego i čitave Australije.

Opera, a nije samo opera

Važno je napomenuti da, uprkos činjenici da je u pitanju zdanje koje nosi naziv Sidnejska opera, zapravo ima mnogo širu ponudu muzičkih žanrova i aktivnosti.

Australija, Sidnej Foto: Pixabay

- Mislim da postoji velika zabluda da mi negujemo samo klasičnu umetnost - izjavila je za CNN Džejd Mekelar, direktorka za klijente Sidnejske opere i dodala:

- Imamo i savremenu muziku. Takođe organizujemo i predavanja na kojima učešće uzimaju i lokalni i svetski stručnjaci, a imamo i program namenjen deci. Zapravo, svaki put kada posetite Operu, pronaćićete nešto što vas zanima.

Ne treba zaboraviti ni to da je ovo zdanje 2007. godine uvršteno na Listu svetske baštine UNESCO-a, a tom prilikom su iz ove organizacije naveli da “predstavlja remek-delo arhitekture 20. veka”.

Montreal, London, Sidnej Sidnej je na 8. mestu / Foto: Wikimedia.org / Solvarsity

Budućnost Sidnejske opere

Da bi uspeli široj publici da pruže mogućnost da bolje upoznaju ponudu ovog zdanja, nadležni se trude na razne načine da predstave svoj rad.

Nova Godina, Sidnej Australija Foto: Tanjug/AP

Kako je napomenula Mekelar, godinama Opera u Sidneju pokušava da se otvori prema široj publici, pa u tom smislu postavljaju program na internet, ali i organizuju obilaske na različitim jezicima, da bi omogućili turistima da se bliže upoznaju sa lepotom Opere.

Iako turisti iz celog sveta posećuju ovo zdanje, što da bi uživali u nekom od programa, što u nekom od restorana, Mekelar je istakla da je njihov osnovni cilj da zgradu Opere približe lokalnom stanovništvu, jer je za nju ovo više od puke građevine i treba je posmatrati kao svojevrstan centar lokalne zajednice.

- Želimo da svi razmišljaju o tome i da odgovor na pitanje šta će raditi ovog vikenda bude jednostavno: Idem u Operu, jer tamo ima nešto za mene. Osećam da sam tamo dobrodošao, vidim sebe tamo i osećam se bezbedno - zaključila je Mekelar.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pogledajte kako izgleda život u amazonskom plemenu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja