• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Drugi po veličini grad u Mađarskoj, Debrecen je poznat po bogatom nasleđu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Još od 16. veka ovaj mađarski grad poznat je kao svojevrstan kulturni i intelektualni centar zemlje, a najpre zbog Kalvinističkog koledža, koji je u Debrecenu osnovan daleke 1538. godine i koji je preteča današnjeg prestižnog Univerziteta

  • 1
Debrecen, Debrecin, Mađarska Foto: Pixabay/nadasildiko

Iako mnogi srpski turisti koji posećuju Mađarsku najpre biraju Budimpeštu kao destinaciju ili eventualno Segedin, te banju Morahalom, ima u toj zemlji još mnogo interesantnih lokacija.

Jedna od njih je, bez ikakve sumnje, i grad koji je na drugom mestu po veličini u celoj Mađarskoj. Tim pre što je Debrecen grad bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa.

U istorijskom smislu je posebno značajan kao glavni grad zemlje u dva navrata, i to polovinom 19. veka i poslednjih godina Drugog svetskog rata, navodi „Vikipedija“.

Grad bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa

Još od 16. veka ovaj mađarski grad poznat je kao svojevrstan kulturni i intelektualni centar zemlje, a najpre zbog Kalvinističkog koledža, koji je u Debrecenu osnovan daleke 1538. godine i koji je preteča današnjeg prestižnog Univerziteta.

Debrecen, Debrecin, Mađarska Foto: Pixabay/charlemagne

I ne samo da je Debrecen ili Debricin, smešten na području Velike mađarske ravnice, poznat po brojnim muzejima i sakralnim objektima, te drugim građevinama koje svedoče o njegovoj dugoj i bogatoj istoriji, već u njemu postoje i vrlo zanimljivi pejzaži, ali i mnoge atraktivne lokacije koje turisti mogu posetiti.

Neke od atrakcija Debrecena

Poznata kao jedan od simbola grada, Velika reformatorska crkva fascinira arhitekturom. Uz to, turiste neretko oduševljava i pogled koji se sa tornja ove crkve pruža, navodi „Wildtrips“.

Za ljubitelje istorije i sve one koji žele da se bliže upoznaju sa ovim zanimljivim gradom, poseta Deri muzeju je obavezna.

Kada su u pitanju ljubitelji prirode koji posećuju ovaj mađarski grad, oni ne bi trebalo da izostave posetu Nacionalnom parku Hortobagi. Udaljen tek par minuta vožnje od samog centra Debrecena, ovaj nacionalni park, koji je uvršten i na UNESCO-vu listu, dom je brojnim biljnim i životinjskim vrstama, među kojima je mađarsko sivo govedo vrsta, koja je turistima najinteresantnija.

Debrecen, Debrecin, Mađarska Foto: Pixabay/hunnor

Muzej moderne umetnosti još je jedna od atrakcija grada, u kome se osim dela mađarskih umetnika, nalaze i dela umetnika iz drugih zemalja širom sveta.

Mnogi sadržaji namenjeni rekrativcima dostupni su u parku Nagierdei, dok mališani imaju mogućnost da uživaju u poseti Zoološkom vrtu Debrecen i istoimenom zabavnom parku koji se u ovom gradu nalaze.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ogromne gužve ovog vikenda na graničnim prelazima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Jovan

    24. decembar 2023. | 14:25

    Koliko dakeko od budimoeste kako mogu doci autobusoom

    Podelite komentar