• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neke od najlepših plaža i na stotine sakralnih objekata obeležje su ovog grčkog grada

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smešten u zapadnom delu ostrva, ovaj grad je u davna vremena najverovatnije bio centar minojskog grada-države Kidonija, koja je igrala značajnu ulogu u istoriji ostrva

  • 0
Hanja, Hanija, Krit Foto: Pixabay/Pat_Photographies

Neretko se može čuti da je Krit, kao najveće grčko ostrvo, jedinstven i posve drugačiji od Grčke na kakvu smo navikli.

Na jednom takvom ostrvu, iako nije glavni grad, Hanija ili Hanja se svakako izdvaja. Smešten u zapadnom delu ostrva, ovaj grad je u davna vremena najverovatnije bio centar minojskog grada-države Kidonija, koja je igrala značajnu ulogu u istoriji ostrva.

U periodu mletačke vladavine su izgrađena mnoga zdanja, koja i danas upotpunjuju lepotu Hanije. Kako navodi „Greeka“, čuveni svetionik, smešten u Staroj luci, koji je i dan danas simbol grada, izgrađen je upravo u tom periodu.

Budući da Hanija pamti i period osmanske vladavine, to u gradu postoje građevine i iz tog istorijskog perioda, poput džamije i nekoliko turskih kupatila, što sve samo doprinosi autentičnosti ovog grčkog grada.

Hanja, Hanija, Krit Foto: Pixabay/burjuva

Više od tri stotine sakralnih objekata

Koliko je bogato istorijsko nasleđe ovog kritskog grada, odnosno regiona u kome se Hanija nalazi, jasno dokazuje i podatak koji navodi „Greeka“. Više od čak tri stotine sakralnih objekata, što crkava i kapela, što manastira, postoje u regionu Hanje.

U većini njih mogu se videti freske nastale u periodu mletačke vladavine ostrvom, ali i odlični primerci iz perioda renesanse.

Izgrađena tokom 13. veka, katedrala u Haniji posvećena je kako Vavedenju Presvete Bogorodice, tako i svetom Nikoli i Tri jerarha. Ova svetinja je izuzetno značajna za grad zbog brojnih istorijskih događaja koji se za nju vezuju.

U mnogim crkvama na području grada i u okolini uočava se i bogato vizantijsko nasleđe, dok se u manastiru Agia Triada, udaljenom oko 15 kilometara od Hanije mogu videti mnoge, izuzetno značajne ikone i relikvije. Ujedno, ovaj manastir važi za jedan od najznačajnijih sakralnih objekata na najvećem grčkom ostrvu.

Grčka Hanja Krit Chania Crete Foto: Telegraf.rs

Posvećen Devici Mariji, manastir Hrisoskalitisa zauzima specifičan položaj, budući da se nalazi visoko na steni, a poznat je po tome što se u njemu nalazi Bogorodičina ikona koja je stara više od hiljadu godina.

I naravno plaže

Iako nema nikakve sumnje da je ovaj grad odličan izbor za posetu, praktično tokom cele godine, jer u lepoti njegovog istorijskog i kulturnog nasleđa turisti zaista uživaju, ne treba zaboraviti ni plaže u Haniji. Inače, grad je poznat kao jedna od omiljenih lokacija za ljubitelje ronjenja, i to ne samo zbog bogatog život sveta, već i zbog brojnih olupina koje se u moru mogu videti.

Hanja, Hanija, Krit Foto: Pixabay/Pat_Photographies

Ipak, ljubitelji jedrenja na dasci radije biraju zapadne obale grada zbog povoljnijih vetrova.

Neke od najpoznatijih plaža celog Krita nalaze se upravo u regionu grada Hanija. Elafonisi i Falasarna, kao i plaža Balos, samo su neke od njih.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bogata istorija i snažno prijateljstvo sa Srbima: Evo zašto morate da posetite Krf

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja