• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najpoznatiji lokalitet u tom delu Srbije smešten je u blizini Prolom banje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uz Kuršumlijsku i Lukovsku banju, koje se nalaze u okolini Kuršumlije, Prolom banja važi za najposećeniju

  • 0
Prolom banja Foto: Shutterstock

Za lekovite izvore podno planine Radan znalo se najverovatnije još u periodu praistorije, iako je jedna od tri banje u blizini Kuršumlije tek pre nekoliko decenija i proglašena lečilištem.

Uz Kuršumlijsku i Lukovsku banju, koje se u okolini Kuršumlije nalaze, Prolom banja važi za najposećeniju.

Zanimljivo je i to što je tek u periodu po završetku Drugog svetskog rata počela da se razvija kao lečilište. Tačnije, sve do 1961. godine su mahom lokalni stanovnici bili upoznati sa lekovitošću izvora termomineralne vode na ovom području i uglavnom su ih samo oni i koristili. Nakon toga, poznata kompanija iz Kuršumlije dolazi u posed zemljišta na kome su se izvori nalazili i kako navodi „Banjeusrbiji“, sedam godina kasnije je Prolom banja i zvanično otvorena. Zbilo se to 1968. godine, pa se iz tog razloga obično navodi da je Prolom banja jedno od najmlađih lečilišta u našoj zemlji.

Više od deceniju nakon zvaničnog otvaranja ovo danas izuzetno poznato i posećeno lečilište stiče i zvanično status banje.

Prolom Banja Prolom Banja / Foto: Wikimedia/Katarina Z

Crkve u Prolom banji

Mada je u pitanju lokacija koja je idealna za uživanje u čistom vazduhu i brojnim sadržajima za lečenje i odmor, Prolom banja je poznata i kao atraktivna lokacija za turističke posete i to najpre zbog okoline.

Prolom Banja Foto: Wikimedia/Katarina Z

Nešto više od dva kilometra deli centar ove banje i crkvu-brvnaru poznatu pod nazivom Lazarica. Smeštena je u blizini Prolomske reke, a kako navodi „Srbijapodlupom“, njen pun naziv je Hram Svetog Vaskrsenja Lazara.

Kada se krene put ove crkve-brvnare, nailazi se i na vodopad Soko, visok oko šest metara, koji je sve interesentniji turistima koji posećuju Prolom banju.

Na području ove banje nalaze se i crkve posvećene Preobraženju Gospodnjem i Svetoj Petki. Upravo se za ovu drugu vezuje i interesantno narodno verovanje o izlečenjima bolesnih.

Najpoznatija atrakcija tog dela Srbije

Ako se izuzme planina Radan, koja nadvisuje ovo lečilište i koja je takođe atraktivna mnogim turistima, jedan lokalitet koji se u blizini Prolom banje nalazi važi za najpoznatiji u tom delu naše zemlje.

Đavolja varoš je jedinstvena lokacija u Srbiji i retko gde viđena u svetu, koja predstavlja skupinu kupa nastalih dejstvom prirodnih faktora, mada se za ovaj lokalitet vezuju i interesantne narodne legende, ali ćemo o njima nekom drugom prilikom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Đavolja varoš, skriveno čudo prirode pod planinom Radan

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja