• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ostrvska država koju u Indijskom okeanu, jedna je od najpoželjnijih destinacija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fascinantnih 1.192 ostrva čine ovu jedinstvenu zemlju, koja je poznata širom sveta kao izuzetno atraktivna turistička destinacija

  • 0
Ostrva Maldivi Maldivi / Foto: Pixabay/suzyt

Raspoređena u dvostrukom lancu u okviru ukupno 26 atola u Indijskom okeanu, nalaze se ostrva koja čine Maldive, odnosno Maldivsku Republiku, kako je zvaničan naziv.

Fascinantnih 1.192 ostrva čine ovu jedinstvenu zemlju, koja je poznata širom sveta kao izuzetno atraktivna turistička destinacija. Od tog broja, naseljeno je tek dve stotine ostrva, kako navodi “Visitmaldives”.

Tek po nekoliko ostrva u okviru svakog atola su na raspolaganju turistima, budući da se na njima nalaze odmarališta, dok se pojedina ostrva koja čine teritoriju ove interesantne zemlje koriste kako za potrebe poljoprivrede, tako isto i za industriju.

Bogat živi svet

Iako su turisti iz celog sveta, bez sumnje oduševljeni plažama prekrivenim finim peskom bele boje, po čemu su Maldivi poznati, isto kao i po fantastičnim nijansama plave boje mora, odnosno okeana koji okružuje ostrva, treba imati na umu i to da ovo područje odlikuje izuzetno bogat živi svet.

maldivi Foto: shutterstock.com

U prilog tome govori i podatak da u vodama oko ostrva, koja se nalaze u sastavu Maldivske Republike, obitava čak oko hiljadu vrsta riba.

Uzevši u obzir da od celokupne površine zemlje, koja iznosi oko 90.000 kvadratnih kilometara, tek je nešto manje od trećine suvo zemljište, očekivano je da je životinjski morski svet Maldiva fascinantan, u najmanju ruku. Korali koji se mogu videti, bilo tvrdi ili meki, oduševljavaju ljubitelje ronjenja koji posećuju Maldive.

Fascinantna kultura

Ono što mnoge turiste koji posećuju ova ostrva neretko prijatno iznenadi jeste jedinstvena kultura lokalnog stanovništva i njihova tradicija, ističe “Visitmaldives”.

Maldivi menjaju pravila ponašanja Foto: Pixabay

I mada se ne može osporiti da je nešto više od 500.000 hiljada ljudi, koji žive na ostrvima, izloženo uticaju drugih kultura koje postoje na obodnom području okeana, stanovnici Maldiva u velikoj meri su uspeli da očuvaju autentičnost i to je upravo ono što mnogi turisti ističu kao prednost.

U plesu i muzici lokalnog stanovništva primetan je uticaj kako Indijskog potkontinenta i istočnih delova Afrike, tako i Arabije, ali je maldivski narod i u tom segmentu uspeo da očuva svoju jedinstvenost.

Maldivi Foto: Telegraf.rs

Ne treba zaboraviti ni lokalne gastronomske specijalitete, koji su mahom usmereni na pripremu jela od kokosa, ali i na jela od ribe, s tim da postoji nekoliko jela koja se ne mogu sresti nigde više u regionu. Ni slična.

Posebno je zanimljiv podatak da se umeće stanovnika Maldiva najbolje može videti u izradi “dhoni”, kako se naziva tradicionalni čamac. Konstruisan tako da može da se maksimalno prilagodi drugačijim uslovima, predstavlja pravo remek delo maldivskih majstora.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ukoliko želite da pronađete vrata raja na zemlji, morate posetiti ovu destinaciju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja