• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od pet nacionalnih parkova u Crnoj Gori, Biogradska gora se često smatra i najlepšim

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je ovo područje status nacionalnog parka steklo 1952. godine, poznato je da su stanovnici tog kraja i te kako vodili računa o njegovoj zaštiti

  • 0
Nacionalni park Biogradska gora, Crna Gora Foto: Matjaz Corel / Alamy / Alamy / Profimedia

U centralnom području planine Bjelasica, omeđen tokovima reka Tara i Lim, leži jedan od najlepših nacionalnih parkova u Crnoj Gori.

I upravo zbog karakteristika planine na kojoj se nalazi, ali i činjenice da se radi o odlično očuvanom području, oivičenom tokovima dve vrlo značajne reke, Tare i Lima, Nacionalni park Biogradska gora jedan je i od najlepših u celoj zemlji.

Na području ovog parka nalazi se i „najlepše jezero Balkanskog poluostrva“, kako je svojevremeno Biogradsko jezero okarakterisao čuveni srpski geograf Jovan Cvijić, navodi TO Kolašin.

Izuzetno stara stabla

Iako je ovo područje status nacionalnog parka steklo 1952. godine, poznato je da su stanovnici tog kraja i te kako vodili računa o njegovoj zaštiti.

Nacionalni park Biogradska gora, Crna Gora Foto: Antoine Boureau / AFP / Profimedia

Naime, poznat je podatak da su Rovčani i Moračani, koji su u tom području živeli u vreme vladavine knjaza Nikole Petrovića, bili značajni za Biogradsku goru, samim što se upravo u njihovom vlasništvu i nalazilo područje na kome danas postoji NP Biogradska gora. Nedugo nakon toga su knjazu i poklonili određeni deo zemljišta, pa je tu bilo ograničeno pravo na boravak i lov ostalima, budući da je postojao takozvani zabran.

Nacionalni park Biogradska gora, Crna Gora Foto: Matjaz Corel / Alamy / Alamy / Profimedia

I upravo iz tog razloga se i navodi da je Biogradska gora zapravo najstarije zaštićeno područje u celoj zemlji, uprkos činjenici da je tek u drugoj polovini prošloga veka proglašena i zvanično nacionalnim parkom.

Pored toga što su viša od čak 40 metara, pojedina stabla na području Nacionalnog parka Biogradska gora su, prema procenama stara i više od čak četiri stotine godina, navodi „Nparkovi.me"

Nacionalni park Biogradska gora, Crna Gora Foto: Antoine Boureau / AFP / Profimedia

Samim tim što najveći deo ovog crnogorskog nacionalnog parka zauzima rezervat prašume, to ne čudi što je navedeno da su lokaliteti poznati kao „Branik“ i „Knjažev zabran“ okarakterisani kao „jedno od najstarijih zaštićenih područja na svetu“.

Bogat živi svet

Izuzev već pomenutog prašumskog područja, u okviru Nacionalnog parka Biogradska gora nalaze se, pored ostalih i jezera različitog porekla, među kojima se po lepoti naročito izdvaja Biogradsko jezero.

Nacionalni park Biogradska gora, Crna Gora Foto: Antoine Boureau / AFP / Profimedia

Od oko dve hiljade vrsta biljaka, koje obitavaju na području ovog nacionalonog parka, procenjuje se da ih je oko 20 odsto endemsko.

Ni životinjski svet nije oskudan, pa tako na području Biogradske gore obitava i 80 vrsta leptira, kao i dve stotine vrsta ptica, ali i brojni insekti i sisari.

Katuni i vodenice, ali i druge tipično planinske građevine, u velikoj meri upotpunjuju lepotu ovog jedinstvenog područja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pogledajte kako izgleda život u amazonskom plemenu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja