• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedina takva pećina u celoj zemlji nalazi se u ovom grčkom gradu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je bogato istorijsko i kulturno nasleđe u Kastoriji vidljivo na svakom koraku, mora se priznati da je i priroda bila naročito darežljiva prema ovom grčkom gradu

  • 0
Kastorija, Grčka Foto: Pixabay/John_Nature_Photos

Nešto manje od dve stotine kilometara deli Solun i Kastoriju, grad koji važi za jedan od najšarmantnijih u Grčkoj.

Simbol ovog grada je jezero Orestijada, koje je dom za oko 200 živih vrsta, među kojima su neke svrstane u retke, mada ima i onih koje se smatraju ugroženima.

Šetnja lepo uređenom stazom oko jezera posebno je interesantna s jeseni, kada lišće drveća koje okružuje jezero poprima neverovatne nijanse žute i crvene boje.

Čak 72 crkve, izgrađene u periodu vladavine Vizantije i tokom srednjeg veka postojale su u ovom gradu, a kako navodi “Thessalonikitourism”, do današnjih dana ih je ostalo očuvano 54. U Muzeju vizantijske istorije se mogu videti mnogi fantastični primerci vizantijskih ikona iz brojnih crkava.

Kastorija, Grčka Foto: Pixabay/John_Nature_Photos

Pećina sa slatkovodnim jezerima

Iako je bogato istorijsko i kulturno nasleđe u Kastoriji vidljivo na svakom koraku, mora se priznati da je i priroda bila naročito darežljiva prema ovom grčkom gradu.

U prilog tome govori i podatak da je Zmajeva pećina jedina takve vrste u celoj zemlji, uzevši u obzir da se u njoj nalazi čak sedam podzemnih jezera, ali i fascinantni pećinski ukrasi, koji upotpunjuju lepotu ove pećine.

Posebno je atraktivan pogled na Zmajevu pećinu i jezero sa vidikovca koji nosi naziv Agios Atanasios, navodi “Visitgreece”.

Kastorija, Grčka Foto: Pixabay/John_Nature_Photos

Muzej vizantijske umetnosti

Smešten na trgu Deksameni, ovaj muzej čuva pravo pravcato umetničko blago iz vizantijskog perioda. Osim ikona iz brojnih bogomolja, ovde se mogu videti i mnogi artefakti koji su nastali tokom vizantijske vladavine Kastorijom.

Čak više od sedam stotina skulptura iz tog perioda, ali i slika i murala, koji su ulepšavali mnoge crkve u Kastoriji, čine postavku tog muzeja.

Još atrakcija Kastorije

U selu Mavrohori nalazi se Muzej voštanih figura foklora i praistorije, dok se u okrugu Kastorije, koji nosi naziv Doltso, može posetiti Muzej makedonske borbe. U istom okrugu je i Muzej folklora, a ljubiteljima istorije je posebno atraktivna poseta Muzeju Pavlosa Melasa, jednog od heroja Grčkog rata za nezavisnost.

Ništa manje nije impresivan ni lokalitet Nisi, koji se nalazi na veštačkom ostrvu jezera. Istraživanjem je utvrđeno da je u pitanju lokalitet iz doba srednjeg neolita. Posetiocima ovog lokaliteta se nudi mogućnost i da u blizini posete park, u kome je rekonstruisan život ljudi iz perioda između 5.600 i 5.000. godine pre naše ere.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Grčko ostrvo Tinos kao savršena destinacija za letovanje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja