• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Provansa: destinacija vredna (svakog) obilaska

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svake godine poseti je 34 miliona turista i to ne bez razloga – nudi prirodne lepote, znamenite lokacije, ali i dobru hranu i vino

  • 0
Putovanja - Provansa Foto: Tamara Kostic

Nakon Pariza druga po broju posetilaca, Provansa teško da je nepoznati i skriveni turistički dragulj, ali je svakako destinacija vredna obilaska. Ovu regiju koja se nalazi na jugoistoku Francuske, graniči se sa Italijom i obuhvata obalu Mediterana, godišnje poseti skoro 34 miliona turista.

Poznata je po svojim predelima, neodoljivim mestašcima, vinogradima, maslinjacima i poljima lavande, ali i glamuroznim primorskim mestima na kojima se okuplja džet-set. No, Provansa je popularnost stekla i svojim kulturnim nasleđem koga čini više od dve hiljade istorijskih spomenika, osam lokacija uvrštenih na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine kao i nadaleko čuveni umetnički festivali.

Ova turistička destinacija je najživlja leti i zbog nepreglednih polja lavande i suncokreta možda i najatraktivnija. Ipak, za one koji izbegavaju turustičku gužvu ali i visoke temperature koje mogu da idu i do 40 stepeni, proleće i jesen idealni su za obilazak. U ponudi lokalnih turističkih agencija je bezbroj tematskih tura uz pomoć kojih možete bolje da upoznate ovu destinaciju, bilo da ste je obišli već više puta ili tek planirate svoj prvi boravak.

Oduševiće vas čarobno selo Gordes ušuškano se između čempresa i maslina, kao i Bonnieux, 500 godina staro seoce, koje je sačuvalo do danas svoju autentičnost. Menerbes i njegove tihe uličice privukle su brojne umetnike, među njima i Pikasa. Tipični francuski kafei idealni su za testiranje lokalnih vina, a provansalski gastronomski užici vas čekaju na svakom koraku.

U galeriji slika pogledajte kako izgleda Provansa u jesen.

(Ona.rs / Tamara Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kao da su ih stvorili sami čarobnjaci: Očaravajuća lepota polja lavande

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja