• 2

Vreme čitanja: oko 4 min.

Lista najboljih gradova na svetu: Na prvom mestu je grad koji je omiljen kod Srba i mnogi su ga obišli

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pogledajte da li se na listi nalazi i naša prestonica

  • 2
Evropski gradovi, Evropa, putovanja Foto: Shutterstock

Svaki grad ima svoju čar i lepotu, ali prema studiji koju je sproveo "Telegraph.co.uk", na listi najboljih 50 gradova na svetu za turistički obilazak se nalaze metropole sa svih meridijana. Ipak, na prvom mestu se našao grad koji Srbi vole i iskreno, nema ko ga nije posetio.

Krenućemo otpozadi.

10. Firenca

gradovi sveta Foto: Pixabay/Firenca

Ovaj italijanski grad je poznat i kao mesto koje obiluje muzejima i spomenicima, ali je takođe i mesto neobičnih prodavnica. Savršen je grad za turiste jer nudi sve, a ima odličan transport jer je najbliži aerodrom na osam kilometara od centra grada. Jedinstven je zalazak sunca sa mosta Vekio koji se nalazi iznad reke Arno.

9. Vankuver

Vankuver, grad, Kanada Foto: Unsplash/Kyle Ryan

Jedan je od najlepših gradova na svetu, okružen morem i obgrljen visokim planinama dok se ogleda u beskrajnim svetlucavim staklenim neboderima. Ono što mu je velika prednost u odnosu na druge jeste niska stopa zagađenosti, a može se pohvaliti i sa devet plaža. Interesantno je da ovaj grad ne poseduje ništa što se nalazi na listi UNESCO-vog nasleđa, što govori o nedostatku arhitektonskog nasleđa.

8. London

London, grad, Velika Britanija Foto: Unsplash/Sabrina Mazzeo

Prestonica Velike Britanije ima toliko toga da ponudi, kako one visokobudžetne stvari tako i one sa plitkim džepom. Ima divne parkove po celom gradu, ali i u izobilju uličnu hranu. Za razliku od Vankuvera, London je visoko rangiran na UNESCO-voj listi nasleđa sa bezbroj stvari koje nikako ne treba propustiti u ovom kišnom gradu.

7. Dubai

Dubai Air Show Foto: Tanjug/AP

Često ga opisuju kao Las Vegas, ali bez kazina. Sve je u Dubaiju veliko: hoteli, tržni centri , parkovi, automobili... Umerenost nije sinonim za ovaj velelepni grad, ali daje primer modernog mesta sa superlativima. Ono što je veliki plus jeste da je čak 89 odsto odsto hotela pristupačno i za osobe sa invaliditetom, ali ako želite muzeje, galerije i slično, onda ovaj grad zaobiđite.

6. Los Anđeles

Mnogi ga vezuju za modernost i provod, pa zato je pravo mesto za mlađu populaciju. Iako su mnogi očekivali na ovoj listi Njujork ili San Francisko, ipak je to ovaj grad anđela. Više od 3.000 sati sunčanih dana godišnje, Los Anđeles je idealan za one koji su željni sunca. Obiluje prelepim restoranima u kojima baš možete uživati u ovim sunčanim trenucima.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Grčko ostrvo Tinos kao savršena destinacija za letovanje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Чикајло

    21. novembar 2023. | 14:13

    Прављење којекаквиг ранг листа у било којој области јесте само услован ликчни избор, па тако и овде. Мислим да је Петроград много вагжнији од Кракова или Брижа које сте ставили на своју листу. А има и других занимљивих којих нема на листи, није довољно да град има само музеје и ресторане, већ и неку занимљиву и знакчајну историјску прошлост.

    Podelite komentar

  • Sale

    13. mart 2024. | 04:20

    A Sankt-Peterburg?

    Podelite komentar