• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nadomak Sokobanje nalazi se prava atrakcija tog dela Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bovansko jezero domaćin je i jedriličarske regate, koja nosi naziv „Bovan“ i organizuje se dva puta u toku godine i to u aprilu i u septembru mesecu

  • 0
Bovansko jezero, Srbija Foto: Shutterstock

Kada je, sada već daleke 1978. godine, pregrađena reka Moravica, na području naselja Bovan formirano je jezero, koje je vremenom postalo atrakcija tog dela naše zemlje.

Desetak kilometara udaljeno od Sokobanje, Bovansko jezero od Aleksinca deli oko 20 kilometara.

Naziv ovog jezera dovodi se u vezu sa istoimenim naseljem, na čijoj teritoriji je i formirano.

Kako navodi „Soko-banja.org“, pretpostavlja se da naziv naselja Bovan vodi poreklo još od starih Slovena. Tačnije, termin „bolvan“ su prasloveni koristili kako bi označili kip. Sa tim u vezi se navodi i pretpostavka da je ovo naselje nazvano Bovan zato što je, verovatno tu nekada davno postojalo svetilište slovenskih božanstava i da se u njemu nalazio kip koji je, zapravo, i zaslužan za naziv današnjeg naselja, pa i samog jezera.

Veštačko, a prirodno lepo

Koliko god možda čudno nekome zvučalo da je u pitanju jezero poznato po prirodnim lepotama, budući da je veštačkog porekla, Bovansko jezero to zaista i jeste.

Bovansko jezero, Srbija Foto: Shutterstock

Široko oko pola kilometra i dugo desetak kilometara, dostiže najveću dubinu od čak 50 metara.

Iako je u toku leta često posećena destinacija za stanovnike tog kraja, ne treba zaboraviti da je Bovansko jezero izuzetno značajno i u praktičnom smislu, uzevši u obzir da u gradu Aleksincu upravo zahvaljujući ovom jezeru sistem snabdevanja vodom nesmetano funkcioniše.

Bovansko jezero, Srbija Foto: Shutterstock

Blizina Sokobanje dodatna prednost

Uzevši u obzir da se jedno od najstarijih banjskih lečilišta na teritoriji naše zemlje nalazi tek na oko 15 minuta vožnje od Bovanskog jezera, to se smatra dodatnom prednošću.

Bovansko jezero, Srbija Foto: Shutterstock

Tokom letnje sezone se mogu opustiti na nekoj od uređenih jezerskih plaža, ali se i okušati u jedrenju, te iznajmiti pedaline, dok u toku cele godine na ovom jezeru mogu uživati i ljubitelji ribolova.

Međutim, kako ističe „Soko-banja.org“, ne treba zaboraviti da nije dozvoljena vožnja čamaca koji koriste benzinske motore, budući da se voda iz Bovanskog jezera primarno koristi za snabdevanje vodom grada Aleksinca. Izuzev smuđa i soma, riblji fond čine i šaran, tolstolobik i mrena, te manje količine štuke.

Bovansko jezero domaćin je i jedriličarske regate, koja nosi naziv „Bovan“ i organizuje se dva puta u toku godine i to u aprilu i u septembru mesecu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vodopad Ripaljka je biser Sokobanje, snimili smo ga u punoj snazi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja