• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

10 božićnih marketa koji treba da posetite: Jedan od najlepših je u našem komšiluku

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vreme praznika je i vreme darivanja

  • 0
Božićni marketi u Evropi Foto: Pixabay/sontung57

Bliže nam se praznici, a to je pravo vreme u kojem možete uživati sa porodicom i otići na neko duže ili vikend putovanje po Evropi. Za koju god destinaciju da se odlučite da posetite, nećete pogrešiti jer će svugde biti izobilje ukrasa, ali i hrane i pića.

Ipak, postoji 10 gradova u kojima je možda najveselije i gde ćete se najbolje provesti jer imaju najbolje božićne markete, piše "10 best", a u nastavku pročitajte koji su to evropski gradovi u pitanju.

1. Bratislava, Slovačka

Tri pijace u centru grada proslavljaju radosnu sezonu praznika, klizanjem na trgu Hviezdoslavovo i panoramskim pogledom sa vrha brda na poznati zamak. Ukrašene drvene kolibe nude tradicionalne slovačke kulinarske užitke koji uključuju kobasice na žaru i pržene palačinke od krompira.

2. Budimpešta, Mađarska

budimpešta, božićni market, evropa, mađarska, praznik Foto: Unsplash/Abhishek Singh

Dve najpopularnije pijace u Budimpešti, na Trgu Vorosmarti i obližnjoj bazilici Svetog Stefana (Ištvana), nude rukotvorine, kao i tradicionalna praznična jela poput gulaša začinjenog paprikom, punjenog kupusa, specijaliteta Hanuke i Palinke, tradicionalne voćne rakije.

3. Kopenhagen, Danska

kopenhagen, danska, božićni market, božić, praznici Foto: Unsplash/Katarzyna Dutkowska

Božić u Kopenhagenu se održava u legendarnom tematskom parku Tivoli Gardens, gde hiljade šarenih svetala i ukrašenih stabala predstavljaju pravi praznik za oči. Tezge sa hranom nude sendviče sa pečenom svinjetinom, medenjake, puding od pirinča i aebleskiver (danske palačinke). Beskrajni redovi pijačnih tezgi nude i pletene proizvode, kožnu galanteriju i rukotvorine.

4. Krajova, Rumunija

Dok je Božićna pijaca u Bukureštu možda poznatija, Krajova za Božić je skriveni dragulj Rumunije, blistav sa četiri tematska javna trga: Mihai Viteazul, Fratii Buzesti, Doljeana i Šekspir. Raskošno oslikane božićne kućice i raznovrstan niz štandova sa hranom i rukotvorina pretvaraju ovaj grad u zemlju čuda. U Mihai Viteazulu ćete pronaći dekor na temu bajke o Snežnoj kraljici dok nasuprot tome, tople boje i veseli Deda Mraz osvetljavaju trg Fratii Buzesti.

5. Drezden, Nemačka

drezden, nemačka, božićni market, božić, praznik Foto: Pixabay/sontung57

Tvrdeći da je najstarija božićna pijaca u Nemačkoj, Dresdner Striezelmarkt postoji skoro 600 godina. Ovde ćete naići na pevanje horova, pripovedanje i nekoliko stotina svečano ukrašenih tezgi. Božićne poslastice koje možete kupiti uključuju stollen (nemački božićni hleb) i pflaumentoffel, ručno rađenu jestivu figuricu napravljenu od suvih šljiva.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vatromet iznad Beograda: Srećan Božić!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja