• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na najvećem ostrvu Kariba nalazi se Havana, po mnogo čemu specifičan grad

Vreme čitanja: oko 2 min.

I možda baš zato što je Havana tek relativno skoro postala dostupna za međunarodne posete, mnogima se čini da je u ovom kubanskom gradu vreme stalo

  • 0
Ernest Hemingvej, Havana, Kuba Hotel „Ambos Mundos“ u Havani na Kubi. Na četvrtom spratu se nalazi soba koju je u periodu 1932—1939. iznajmljivao Ernest Hemingvej i u kojoj je 1. marta 1939. počeo da piše roman „Za kim zvono zvoni“. Foto: Wikimedia Commons/Public domain/Ajay Suresh/Flickr, Havana-14

Jedinstven, specifičan i autentičan, tri su termina koja možda najpre opisuju glavni grad najvećeg karipskog ostrva.

Sasvim očekivano, glavni grad Kube važi za jednu od izuzetno popularnih destinacija u tom delu sveta. Tim pre što se, zbog klimatskih karakteristika, može posetiti praktično tokom cele godine.

I možda baš zato što je Havana tek relativno skoro postala dostupna za međunarodne posete, mnogima se čini da je u ovom kubanskom gradu vreme stalo. Autentični duh Havane vidljiv je na svakom koraku, a kako ističe “Kayak.com”, sa opravdanim razlogom se ovaj grad nekada naziva i Rimom na Karibima.

Arhitektura koja opčinjava

U samom centru grada, koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, mogu se videti i mnoga od najčuvenijih zdanja u glavnom gradu ostrva.

Kuba Havana Saratoga Hotel Havana / Foto: Shutterstock

Habana Vieja, kako se naziva taj deo grada, ujedno je i jedan od najposećenijih, prosto zato što turisti imaju priliku ne samo da uživaju u lepoti autentičnih gradskih zdanja, nego i u savremenoj Havani. Upravo taj kontrast jedan je od razloga zbog kojih je Havana tako posebna.

Po mnogo čemu jedinstven grad, Havana je nadaleko poznata po kombinaciji mnogih arhitektonskih stilova, pa se tako izuzev baroknih građevina, mogu videti i one koje su građene u toku kolonijalnog perioda, sa primesama i mavarske, ali i španske arhitekture, kao i one koje su nastajale u periodu secesije, ali i art deko stila, te naravno savremene građevine.

Kuba, Havana Havana / Foto: Pixabay

I naravno muzika

Gotovo da je nemoguće zamisliti posetu ovom karipskom ostrvu, a da se ne pomene muzika, koja je u velikoj meri Kubu i proslavila širom sveta.

Ništa manje nije značajna ni kubanska umetnost, pa ne čudi što je Havana domaćin kako Međunarodnom džez festivalu, tako isto i Međunarodnom baletskom festivalu.

U gradu postoje i brojnu muzeji, među kojima se Narodni muzej lepih umetnosti i Muzej dekorativne umetnosti, kao i Muzej revolucije, izdvajaju.

Ulice u primorskom delu Havane, Jaimanitasu, prava su poslastica kako za ljubitelje umetnosti, tako i za ljubitelje istorije, budući da se taj deo grada neretko pominje kao muzej na otvorenom. Kubanski umetnik po imenu Hose Fuster zaslužan je za mnoge murale, skulpture i mozaike koji obogaćuju ovaj deo grada i čine ga posebnim.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Svi bismo u ova sumorna jutra da se budimo ovako i da doručkujemo ispod površine mora

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja