• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Top 5 atrakcija jedne od najlepših i najromantičnijih regija Italije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim nestvarno lepe prirode, ova italijanska regija poznata je po lokacijama koje su u istorijskom smislu izuzetno značajne, pa ne čudi što je ujedno i jedan od najposećenijih regiona zemlje

  • 1
Toskana, Italija Foto: Pixabay/nimrodins

Ne samo da se smatra jednim od najromantičnijih regiona Italije, već se Toskana sa pravom karakteriše i kao možda najlepši deo zemlje.

Osim nestavrno lepe prirode, ova italijanska regija poznata je po lokacijama, koje su u istorijskom smislu izuzetno značajne, pa ne čudi što je ujedno i jedan od najposećenijih regiona zemlje.

Kada se uzme u obzir činjenica da je Firenca glavni grad ove regije, a da se neretko karakteriše kao muzej na otvorenom, jasno je i zbog čega Toskana opčinjava posebno ljubitelje istorije, ali i romantike.

1. Četvrta po veličini katedrala

U centru Firence, uz krstionicu i Đotov kamp nalazi se i velelepna katedrala, koja je postala znak prepoznavanja ovog italijanskog grada. Izgrađena pred sam kraj 13. veka, firentinska katedrala Santa Maria del Fjore deo je UNESCO-ve baštine u ovom toskanskom gradu. Izuzev velelepne kupole, posetioce oduševljava i pod katedrale izrađen od mermera, po kome je poznata.

Toskana, Italija Foto: Pixabay/kasabubu

Na obalama reke Arno, u Firenci se nalazi  i galerija Ufici, kojom su ljubitelji umetnosti oduševljeni. Upravo tu se mogu videti dela mnogi čuvenih renesansnih slikara, poput Đota, Mikelanđela i Rafaela, te Botičelija i drugih poznatih umetnika iz tog perioda, ističe “Theculturetrip”.

Kao jedno od najatraktivnijih dela u ovoj galeriji ističe se čuvena Botičelijeva slika, na kojoj je prikazano rađanje boginje Venere.

Ništa manje značajna nije ni galerija Akademia, u kojoj se, pored ostalih eksponata, nalazi i Mikelanđelova skupltura Davida.

2. Krivi toranj

Još jedna od atrakcija regije Toskana, bez ikakve sumnje je grad Piza, nadaleko poznat po Krivom tornju, do čijeg vrha vodi čak tri stotine spiralnih stepenika.

Upravo sa vrha ovog zdanja se pruža fantastičan pogled prema gradu.

3. Istorijski centar Sijene

Budući da je staro jezgro grada Sijene odlično očuvano, to ne čudi što se Pjaca del Kampo, glavni gradski trg, smatra naročito dobro očuvanim evropskim trgom iz perioda srednjeg veka.

I upravo taj trg je i danas žila-kucavica ovog toskanskog grada, na kome se ogranizuju i svi značajni gradski događaji.

4. Uživanje na ostrvu

Ako ste pomislili da se u Toskani nalaze samo vinogradi i bogato istorijsko nasleđe, niste pogodili, jer se ova italijanska regija može pohvaliti, pored ostalog i ostrvima.

Inače, Elba je ostrvo koje zapljuskuju vode Tirenskog mora i koje je jedna od omiljenih destinacija za odmor stanovnika Toskane. Podsećanja radi, na to ostrvo je bio izgnan čuveni vojskovođa, a danas je Elba poznata po obilju aktivnosti koje su posetiocima na raspolaganju. Izuzev pešačenja i vožnje bicikla, dostupne su i druge aktivnosti, poput ronjenja ili vožnje kajaka.

5. Raj za ronioce

Ukoliko želite da iz prve ruke saznate kako izgleda autentična Italija, poseta ostrvu Giljo će ispuniti vaša očekivanja. Površine je nešto veće od 21 kvadratnog kilometra i nalazi se u Tirenskom moru, a smatra se pravim rajem za ljubitelje ronjenja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Znamenitosti Rima - put u kolekvu civilizacije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Nenad

    22. novembar 2023. | 08:39

    Taj deo Italije je predivan, možda samo Lligurija može da konkuriše. Moji prijatelji su otišli na putovanje tamo, trebalo im je nekoliko meseci pa da se odluče za drastičnu odluku, da natrpaju stvari u kamion Pro move i da se kompletno presele tamo. Iem poenkad tamo, vozimo bicikle, inače je Toskaana i raj za bicikliste, ima dosta staza, asfaltne ili makadamske, koje preporučujem zbog bele podloge koja daje predivan kontrast za zelenilom licada, vinograda. Jedino slaba strana Toskana je što je preskupo, posebno smeštaj (ja spavam kod prijatelja, pa sam pošteđen tog troška) ali i hrane.

    Podelite komentar