• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ostrvo Barbados smatra se najatraktivnijim na području Kariba

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je 1966. godine ostrvo Barbados zvanično proglašeno nezavisnim, budući da je prethodno bilo britanska kolonija, ipak se jedna stvar nije promenila

  • 0
Ostrvo Barbados, Karibi Foto: Pixabay/suesun

Ostrvo koje zapljuskuju vode Karipskog mora i Atlantskog okeana, u grupaciji Malih Antila, smatra se jednom od najpoznatijih turističkih destinacija u tom delu sveta.

Iako je 1966. godine ostrvo Barbados zvanično proglašeno nezavisnim, budući da je prethodno bilo britanska kolonija, ipak se jedna stvar nije promenila. Kako ističe “Vikipedija”, britanski monarh i dalje je smatran šefom države, koja je zapravo tek nedavno postala republika. Nakon što je novembra meseca 2021. godine i zvaninično ova zemlja proglašena republikom, na mesto predsednika izabrana je Sandra Mejson, koja je do tog momenta obavljala funkcioju generalne guvernerke.

Pretpostavlja se da sam naziv ostrva potiče iz portugalskog jezika, a termin “barbados” se slobodno prevodi kao “bradati ljudi”.

“Mala Engleska” u srcu Kariba

Razlog zbog koga Barbados prati naziv “Mala Engleska” nije usko vezan samo za činjenicu da je u pitanju nekadašnja britanska kolonija, već se tiče i karakteristika reljefa ostrva. Naime, kako navodi “Barbadospocketguide”, u delu ostrva poznatom kao Sveti Andrej (engl. Saint Andrew) nalazi se i Škotski distrikt (engl. Scotland District), koji je tako nazvan zbog sličnosti tog područja sa reljefom Škotske.

Ostrvo Barbados, Karibi Foto: Pixabay/publicdomainpictures

I mada su fenomenalne plaže i kristalno čisto more primarni razlozi za mnogobrojne posete turista iz celog sveta, postoji još nešto što rado ističu, a što im boravak na ovom ostrvu čini još prijatnijim. U pitanju su stanovnici Barbadosa, koji su poznati po svojoj srdačnosti i gostoprimstvu.

Posebno je zanimljivo to što lokalno stanovništvo važi za izuzetno pozitivno, čime se mahom i opravdava podatak da je Barbados ostrvo na kome živi najveći broj stogodišnjaka po glavi stanovnika u celom svetu. Uprkos godinama, stanovnici ostrva, čini se, u potpunosti odbijaju starost kao ideju.

Svetska kulturna baština na ostrvu

Glavni grad ostrva, Bridžtaun, deo je liste Svetske baštine UNESCO-a. Prvobitni doseljenici su na području današnjeg grada izgradili most, pa se pretpostavlja da otuda i potiče naziv ovog grada (engl. the bridge-most/the town-grad).

Nedugo nakon formiranja naseobine na tom području, Bridžtaun postaje vrlo važna luka, a upravo tu su najpre i pristajali brodovi koji su dolazili iz pravca Afrike, navodi “Barbados.org”.

Jedna od najznačajnijih znamenitosti ovog grada jeste i Garnizon Barbadosa, u okviru koga se, pored ostalih građevina nalazi i tvrđava Svete Ane, koja je izgrađena u prvim godinama 18. veka.

Neke od atrakcija Barbadosa

Na jugozapadnim obalama ostrva se nalazi jedna, od možda najlepših karipskih plaža. U pitanju je plaža u obliku polumeseca, koja se nalazi na području Bridžtauna. Ne samo da je Carlisle Bay jedna od najvećih plaža na Barbadosu, već je poznata i po tome što se tu nalazi čak šest brodskih olupina, navodi “Barbadospocketguide”. Plitke i mrine vode u ovom delu ostrva pružaju idealne uslove za ronjenje.

U opatiji Svetog Nikole na Barbadosu, koja se smatra istorijskim spomenikom, nalazi se destilerija ruma, a posetiocima se nudi mogućnost i za degustaciju ovog pića.

Na Barbadosu postoje i rezervati divljih životinja i pravo pravcato čudo u geološkom smislu. Izuzev po oko hiljadu godina starim pećinskim ukrasima, što stalaktitima, što stalagmitima, Harisonova pećina je poznata i po vodopadima sa kristalno čistom vodom i bazenima koji su delo Majke prirode.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Svi bismo u ova sumorna jutra da se budimo ovako i da doručkujemo ispod površine mora

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja