• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Uronite u jesenje čari s visine - Letite sa stilom

Vreme čitanja: oko 4 min.

Jesen je idealna za putovanja. Ukoliko ste ljubitelj letenja, sigurni smo da jedva čekate da se otisnete u visine i posmatrate prelepe predele dok željno iščekujete dolazak na željenu destinaciju

  • 0
Devojka u kafiću Foto: Freepik

Manjak gužvi na aerodromima, povoljne avio karte i manji broj turista idealni su za posetu nekoj od evropskih prestonica koje u jesen imaju svoju posebnu draž.

Evropi svakako ne manjka prirodnih lepota, a evropske prestonice neodoljivo privlače turiste iz celog sveta. Zato smo za vas izabrali nekoliko evropskih destinacija koje posebno u jesen oduzimaju dah svojom arhitekturom.

Elegancija, umetnost i kulinarska čarolija - Znate li o kom gradu je reč?

U pitanju je Beč, prestonica Austrije. Za Beč se često kaže da je prestonica kulture i jedan od najšarmantnijih gradova srednje Evrope. Svojim bogatim kulturnim nasleđem s pravom je postao atraktivna i popularna destinacija među turistima. Do Beča možete stići direktnom avio linijom Beograd-Beč, a povoljne avio karte uz smeštaj po znatno nižim cenama možete pronaći na ovom linku.

Beč je grad koji se može opisati kao spoj prošlosti i sadašnjosti, mesto gde se istorija, kultura i tradicija prepliću stvarajući jedinstvenu atmosferu. Ovo je grad koji je bio centar Habsburške imperije, a ta istorijska prošlost ostavila je dubok pečat na Beč. Zgrade kao što su Hofburg palata i Schönbrunn i predivni spomenici kao i katedrala Sv. Stjepana i Belvedere, samo su neki od simbola bogate istorije grada. Beč je takođe i dom mnogih svetski poznatih umetničkih dela, a umetničke galerije poput Kunsthistorisches Museuma i Albertina kuće čuvaju neprocenjiva umetnička blaga.

Ne možemo zaboraviti ni muziku, jer je Beč poznat kao grad kompozitora i klasične muzike. Sa koncertima, operskim predstavama i tradicionalnim balovima, muzika je duboko ukorenjena u dušu ovog grada.

Beč je takođe poznat po svojoj kulinarskoj ponudi, od tradicionalnih bečkih kafana do vrhunskih restorana. Čuvena bečka kafa, apfelstrudel i nezaobilazni wiener schnitzel samo su neki od specijaliteta koji oduševljavaju posetioce.

Uz svoju izuzetnu kulturnu ponudu, Beč se ističe i kao grad koji teži modernizaciji i inovacijama. Svojim dinamičnim umetničkim scenama, festivalima i događajima, grad je privlačna destinacija za ljude svih interesovanja.

Beč je definitivno grad koji uspeva da očara posetioce svojom kombinacijom istorije, umetnosti, muzike i živopisne atmosfere, ostavljajući ih sa nezaboravnim iskustvom i željom da se ponovo vrate ovom gradu.

Devojka, plaža Foto: Freepik

Da li ste spremni za bajkovito putovanje kroz Prag?

Prag je pravi dragulj, pogotovo ukoliko se odlučite za kratko vikend putovanje. Ovaj grad možete obići skoro za jedan dan, jer se sve važne znamenitosti nalaze na jednom mestu. Povoljne avio karte za Prag možete pronaći preko sajta .eSky.rs, a svoj smeštaj prilagoditi onim delovima grada koje želite da posetite.

Svoju šetnju najbolje je da započnete iz centralnog dela Starog grada, ovde se možete diviti Orloju, impresivnom časovniku koji privlači turiste iz celog sveta. Ovo remek delo nalazi se na trgu Starog grada gde možete videti i mnoge druge divne, romantične građevine, poput crkve Svetog Nikole dok degustirate domaće đakonije.

Ukoliko ste ljubitelji gastronomije obavezno probajte praško pivo i pržene kolenice. Ukoliko nastavite šetnju duž ulica Praga, stićićete do Karlovog mosta, jednog od najpoznatijih simbola Praga izgrađenog u 14.veku. Sa mosta se pruža predivan pogled na reku Vltavu i okolne spomenike. Prelaskom preko reke Vltave doćićete do Kvart zamka(Hradčany). Ovde možete pronaći mnoštvo istorijskih zgrada, crkava i palata. Sam dvorac je jedna od najvećih rezidencija na svetu i dom je čeških vladara, kao i krunisanja čeških kraljeva. Unutar kompleksa dvorca nalaze se St. Vitus katedrala, bazilika St. George, Lobkowicz palata i mnoge druge zanimljivosti.

Devojka, kafić, piće Foto: Freepik

Otkrijte srce Poljske

Varšava, kao glavni grad Poljske obiluje znamenitostima koje definitivno treba videti. Pogotovo ako se uzme u obzir da je Varšava bila gotovo porušena u periodu Drugog svetskog rata. Stari grad Varšave je rekonstruisan iz temlja pa je UNESCO Varšavu dodao na listu svetske baštine 1980.godine. Do Varšave možete stići direktnim letom iz Beograda, ili ukoliko ste ljubitelj letenja, avionom na relaciji Beograd Podgorica, pa iz Podgorice do Varšave, let traje nešto manje od dva sata.

Kada sletite u Varšavu svoje putovanje započnite obilaskom Starog grada, unutar njega nalazi se predivan Trg zamka gde možete videti Kraljevsku palatu i slikovite uske uličice. Ne propustite da posetite ni Palatu kulture i nauke, ulicu u kojoj se nalazi spomenik čuvenog kompozitora Frederika Šopena, kao i muzej posvećen životu i delu ovog čuvenog poljskog kompozitora.

Poljska prestonica je grad koji morate posetiti, a najlepša je upravo u jesen. Možda nema tako svetski poznate atrakcije poput Koloseuma u Rimu ili Ajfelovog tornja u Parizu , ali ima duh poljske prestonice u kojoj će vas sačekati ljubazni domaćini i gastronomski specijaliteti koje obavezno morate probati.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja