• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nina često putuje sama, a ovo su njeni saveti ako i vi želite da probate

O. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ninin savet je da se pre puta dobro informišete o lokalnim prilika i stepenu sigurnosti

  • 0
Nina Timić, solo putovanja Foto: Privatna arhiva, Nina Tomić

Istraživanja pokazuju da žene češće putuju same nego muškarci, a da ih za to inspirišu različiti motivi - od čiste ljubavi prema putovanjima pa do želje za samootkrivanjem. No, solo putovanja zahtevaju posebnu pripremu i organizaciju

Osećaj slobode i nezavisnosti, lični razvoj kao i želja za avanturom i otkrivanjem novih destinacija bili su najčešći odgovori ispitanika nedavno objavljenog istraživanja portala „Solo traveler“. Rečenicu „želim da vidim svet a da ne čekam ni na koga da mi se u tome pridruži“ zaokružilo je čak 66 odsto učesnika u anketi.

Demografski podaci pokazali su i da se za ovakav vid putovanja opredeljuje više žena nego muškaraca, da ih je najviše među onim od 25 do 34 godine starosti, te da velika većina organizuje putovanje u sopstvenoj režiji. Naravno, solo putovanje, koliko god zvučalo primamljivo, nije za svakoga, zahteva temeljniju pripremu i organizaciju ali i nešto bolji budžet. To potvrđuje i Beograđanka Nina Tomić, strastvena putnica koja na ovaj način obilazi svetske destinacije.

- Kada putujete sami, često su potrebne detaljnije pripreme, posebno kada je reč o sigurnosti i snalaženju u novoj sredini. Pronalaženje povoljnih opcija smeštaja i prevoza može biti izazovnije, ali fleksibilnost u planiranju to nadoknađuje. Neki solo putnici se obraćaju turističkim agencijama za pomoć, ali moje iskustvo kaže da samostalno planiranje i organizovanje putovanja, pored kontrole nad troškovima, daje bolju mogućnost da upoznate i razumete zemlju u koju putujete. Danas, u eri interneta i uz sve dostupne travel blogove, vlogove i članke, lako je upoznati se sa svim potencijalnim situacijama koje vas očekuju na željenim destinacijama - kaže Nina.

Nina Timić, solo putovanja Foto: Privatna arhiva, Nina Tomić

Na svoje prvo solo putovanje Nina je, kako kaže, krenula vođena željom za samospoznajom, testiranjem sopstvenih granica kao i suočavanjem sa strahovima koji se javljaju u situacijama kada ste prepušteni sami sebi. Osim što je kroz ove avanture upoznala sebe i svoje sposobnosti, ujedno je i upoznala veliki broj ljudi koje danas smatra dobrim prijateljima i onima koji su doprineli da putovanja jos više zavoli. Sve ovo su prema njenim navodima i prednosti solo putovanja.

- U mane bih svrstala osećaj usamljenosti kao i neophodnost donošenja svih odluka bez konsultacija sa nekim drugim, što ostavlja prostora i za greške. No, i one se na kraju ipak pokažu kao korisne u ličnom razvoju - objašnjava Nina.

Iako atraktivne, pojedine svetske destinacije se ne smatraju preterano sigurnim za solo putnike, pa je neophodno da se u organizaciji puta posveti posebna pažnja načinima prevoza, oblačenju, lokalnim pravilima ponašanja kao i poštovanju tradicije. Sigurnost i bezbednost na putu verovatno su i najčešći razlozi zbog kojih se mnogi ne odlučuju lako na ovakav korak:

- Evropa je za mene oduvek bila kao da idem u svoje „dvorište“, pa mogu da kažem da sam se najsigurnije i najopuštenije osećala upravo u evropskim zemljama. Mada Vijetnam, Bali, Kambodža i Tajland su države koje sam takođe doživela kao sigurne. Lično, najizazovniji mi je bio Meksiko Siti, možda najviše zbog slike koja se u svetu plasira o ovom gradu- kaže naša sagovornica.

Na pitanje koje bi savete mogla da da svim onima koji bi da putuju sami, Nina navodi:

- Prvo, istražite destinaciju kako biste bili informisani o lokalnim običajima i stepenu sigurnosti. Zatim, rezervišite smeštaj unapred, koristite sigurne puteve, strogo čuvajte svoje lične stvari i ostanite otvoreni za nova iskustva. Moja preporuka je i da avio-karte uvek rezervišete direktno preko avio-kompanije ili preko turističke agencije kako biste izbegli moguće komplikacije i imali podršku u slučaju neželjenih situacija. Važno je, takođe, da imate kopije važnih dokumenata, kontakt informacije za hitne slučajeve i, naravno, putno osiguranje. Zato uvek u telefonu obavezno imam sliku prve strane pasoša i pečat ulaska u zemlju jer je to prva stvar koju traže kada kontaktirate osiguranje. Takođe, saznajte gde i u kom gradu ili drzavi se nalazi najbliža ambasada ili konzulat u slučaju da ostanete bez dokumenata.

(Ona.rs/Tamara Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Znamenitosti Rima - put u kolekvu civilizacije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja