• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nejpjido je glavni grad Mjanmara i izgleda grandiozno, ali u njemu malo ko živi i niko ga ne posećuje

Vreme čitanja: oko 4 min.

Grad ima malu gustinu naseljenosti i veliku udaljenost između zgrada

  • 0
Naypyidaw Foto: Shutterstock

Da li znate koji je to grad četiri puta veći od Londona, šest puta veći od Njujorka i gotovo osam puta veći od Berlina?

Zapanjujuća veličina trgova, širina ulica i auto-puta, visina i veličina spomenika, ali i gotovo nepostojeća gustina naseljenosti i ogromna udaljenost između zgrada, navodno kako bi lakše preživeli potencijalne napade iz vazduha,  karakterišu Nejpjido (originalno Nay Pyi Taw, Naypyitaw) - glavni grad Mjanmara (bivše Burme).

Nejpjido se pojavio iz netaknute šume 300 kilometara severno od stare prestonice Jangon 2005. godine i brzo je dobio titulu "najčudnijeg grada na svetu", poznatog po kolosalnim razmerama i relativnom nedostatku stanovnika. Navodno, premešten je jer je stara prestonica Jangon postala suviše prometna i imala preveliki broj stanovnika. Međutim, tu postoji još nekoliko faktora.

Nejpjido je izgrađen u centralnom delu zemlje jer ovo vlastima omogućava bolju kontrolu nad udaljenim regijama u kojima češće izbijaju pobune.

Samo 924.608 stanovnika

Prestonica se prostire na 7.054 kvadratnih kilometara i broji 924.608 stanovnika. Grad je podeljen u zone: stambenu, vojnu, zonu ministarstva, međunarodnu i hotelsku. Uprkos specifičnoj arhitekturi i mnoštvu zanimljivih građevina, jedno zdanje, 99-metarska pagoda Upatasant (pagoda mira), postala je simbol Nejpjida. Ona je, zapravo, replika pagode Švedagon u Rangunu.

Izgradnja, koja je uključivala najmanje 25 zasebnih firmi, zapravo je počela 2002. godine, ali svet nije znao ništa o tome sve dok vojni vladari Mjanmara nisu objavili preko noći premeštanje vladinih kancelarija 6. novembra 2005. Tačan trenutak za donošenje deklaracije je navodno izabrao lični astrolog tadašnjeg diktatora starijeg generala Tan Švea.

Grad je bio bez imena godinu dana, ali nakon masovne vojne parade na prvu godišnjicu preseljenja, održane u senci tri ogromne statue kraljeva Anavrahte, Bajinaunga i Alaungpaje, koji se smatraju za tri najveća monarha u istoriji nacije, otkriveno je ime. U slobodnom prevodu, ime ovog grada znači "prestonica kraljeva" ili "kraljevski grad sunca".

Njegovo stanovništvo, tvrde sumnjivi zvanični podaci, iznosi 924.608, što, čak i ako je tačno, daje gustinu naseljenosti od samo 339,5 po kvadratnoj milji. To je malo za veliki grad. Odgovarajuća cifra za London, na primer, je 14.500. Za Pariz je 53.000. Za Manilu, među najgušće naseljenim gradovima na planeti, to je 108.000.

Ulice bez ljudi

Reporter MekElroj za "The Telegraph" je pri poseti izvestio da je to "prazan grad, sa jedva kolima na putu, i bez gužve". Svi putevi vode na kraju do najmoćnijeg sedišta Mjanmara, ali na putu je samo pustoš. Jedini znaci života duž kilometara raznih autoputeva su čistači ulica sa slamnatim šeširima.

Razmislite o tim čistačima ulica - neki od autoputeva su ogromni, sa čak 20 traka (ali bez saobraćaja). Priča se da je to osmišljeno tako da ih avioni mogu koristiti kao piste za hitne slučajeve u slučaju protesta ili revolucije.

Zanimljivosti i atrakcije

Iako je sve čudno u vezi sa ovim gradom, nije istina da tamo nema šta da se radi i vidi. Ipak je sve izgrađeno da bude grandiozno i vredno pažnje.

Muzej dragulja prikazuje razne retke i dragocene dragulje u svim oblicima i veličinama. U muzeju je izloženo i retko i izvrsno kamenje. O vojnim sposobnostima Mjanmara može se saznati više u Muzeju službi odbrane. Zanimljivu istoriju Mjanmara i njegovih regiona posetioci otkrivaju u Nacionalnom muzeju.

Dve pagode u gradu su takođe vredne posete, pagoda Upatasanti je definitivno najposećenije mesto u gradu. U gradu postoje i atrakcije vezane za prirodu, kao što su Zoološka bašta, Safari park, kamp za slonove Phoe Kiar i vrelo Najpijtav. Zatim, masivni kompleks zgrade parlamenta i auto-put sa 20 traka koji vodi do njega, mada turistima nije dozvoljeno da uđu u kompleks, piše "tourisminmyanmar.com.mm".

Luksuzni, ali prazni hoteli

Očigledno, neki biznismeni veruju da će Nejpjido uskoro doživeti značajan rast. Za grad bez prave atrakcije, postoji mnogo hotela. Ovi hoteli nisu mali i sa zastarelom arhitekturom, koji se nalaze u Mandalaju ili Jangonu. Hoteli u glavnom gradu Mjanmara su otmeni kao hoteli u Sjedinjenim Državama. To su veliki objekti sa visokim plafonima i veličanstvenim predvorjima koji su obično puni poslovnih putnika, na primer u Njujorku, U Nejpjidu ovi hoteli su prazni, prenosi svoje utiske bloger na blogu pod nazivom Hangry Backpacker

Cene hotela, iako nisu tako skupe kao u razvijenim zemljama, nisu u skladu sa ukupnom pristupačnošću putovanja u Mjanmaru. Bez obzira na cene koje pronađete na mreži, tvrdi se na blogu, turisti mogu očekivati da će se na hotelski račun dodati turistička taksa i boravišna taksa.

Pored toga, kako piše na ovom blogu, nema mnogo restorana, većina ih je u blizini hotela ili su povezani sa njima. Bloger tvrdi da je hrana dosta skupa, za razliku od drugih delova zemlje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na ovakvom mestu zaboraviš na sve: Sedneš, ćutiš i uživaš, dok pogled pred tobom "puca"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja