• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Očekivano ili ne, Turska je jedna od najposećenijih zemalja u Evropi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predviđa se da će Turska kao destinacija biti atraktivna i tokom naredne godine, kao i da će uspeti da prestigne Francusku kao najposećeniju zemlju starog kontinenta

  • 1
Turska zastava Foto: Pixabay

Mada je u pitanju zemlja koja se prostire na dva kontinenta, Turska je na evropskom tlu jedna od najposećenijih zemalja.

Kako navodi “Euronews.com”, Turska beleži porast broja posetilaca od čak 70 procenata.

Broj posetilaca mnogih evropskih destinacija je u porastu, pa ne čudi podatak da su u pitanju brojke koje su na istom nivou kao i u periodu koji je prethodio pandemiji.

I ne samo da je Turska zabeležila značajan porast broja posetilaca, već postoje predviđanja da će tokom naredne godine uspeti da preuzme primat od Francuske, koja važi za najposećeniju zemlju na evropskom tlu.

Aja Sofija Aja Sofija u Carigradu, koji je podigao car Justinijan sredinom 6. veka, hiljadu godina je bila najveća crkva na svetu. Turci su je pretvorili u džamiju. Foto: Tanjug/AP

Porast broja posetilaca

Istini za volju, broj posetilaca evropskih destinacija beleži pad od oko tri procenta u poređenju sa 2019. godinom, ali se to ipak ne odnosi na Tursku.

U poređenju sa 2019. godinom, Turska je zabeležila porast broja posetilaca od neverovatnih 70 procenata. Samim tim je uspela da nadmaši dve najposećenije zemlje na tlu Evrope, Francusku i Španiju, koje beleže porast broja posetilaca od 33, odnosno 31 posto.

Za još jednu evropsku zemlju se predviđa porast broja posetilaca i to onu, koja se nalazi u našem komšiluku. Očekivanja su da će čak za oko 51 procenat biti veći broj psoetilaca Hrvatske ove godine u poređenju sa periodom koji je prethodio početku pandemije.

foto Pixabay foto Pixabay

Zašto baš Turska?

Ako ste imali prilike da posetite ovu zemlju, onda odgovor verovatno znate. Smatra se da je, najpre pad nacionalne valute doveo do povećanog broja poseta, uzevši u obzir da su cene vrlo pristupačne.

Zbog brojnih hotela i rizorta visoke kategorizacije, ali i povoljnijih cena, smatra se da su turska letovališta znatno pristupačnija opcija u poređenju sa letovalištima na području Italije ili Azurne obale u Francuskoj.

Sem toga, Istanbul je jedna od najposećenijih destinacija u zemlji, kako zbog izuzetno duge i bogate istorije, tako i zbog brojnih atrakcija i interesantne gastronomske ponude.

Devojačka kula, Istanbul Foto: Pixabay/halilizengin

U saradnji sa “Tourism Economics” je objavljen WTM Global Travel Report, koji predviđa da će Turska kao destinacija biti atraktivna i tokom naredne godine, te da će upravo zahvaljujući tome uspeti da prestigne Francusku, kao trenutno najposećeniju zemlju na tlu Starog kontinenta.

Da li će zaista biti tako ili ne, ostaje nam da vidimo.

Šta vi mislite o Turskoj kao destinaciji?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovako izgleda spuštanje do plaže Šejtan Limani

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Дана

    3. decembar 2023. | 23:32

    Истанбул, најлепши град на свету!

    Podelite komentar