• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Upoznavanje znamenitosti odličan je dodatak skijanju u Banskom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od glavnog grada, Sofije, Bansko je udaljeno oko 150 kilometara. Nešto manje od stotinu kilometara deli ovaj ski centar od Blagoevgrada, glavnog grada istoimene oblasti u kojoj se nalazi

  • 0
Bansko, Bugarska, skijanje Foto: Ustupljene fotografije/Vasilios Proveleggios

Mada ovaj bugarski grad mnogi turisti najpre posećuju u toku zime, zbog činjenice da je Bansko poznati ski centar u toj zemlji, ne treba zaboraviti ni to da je u pitanju grad koji je davno naseljen i kao takav, nudi brojne znamenitosti.

U podnožju planine Pirin, na nadmorskoj visini od 925 metara, nalazi se jedan od najvećih i najpoznatijih ski centara u zemlji. Dok se na 2.560 metara nadmorske visine nalazi najviša tačka skijališta.

Od glavnog grada, Sofije, Bansko je udaljeno oko 150 kilometara. Nešto manje od stotinu kilometara deli ovaj ski centar od Blagoevgrada, glavnog grada istoimene oblasti u kojoj se nalazi.

Ski centar Bansko

Izuzev staza za skijanje, koje se protežu dužinom od 75 kilometara, u Banskom postoje i staze za snoubording, navodi “Bulgariatravel”.

Bansko, Bugarska, skijanje Foto: Ustupljene fotografije/Vasilios Proveleggios

Ukupno je 16 staza namenjenih skijašima i većina ih je opremljena topovima za veštački sneg, dok postoje i staze namenjene noćnom skijanju.

Među skijašima koji posećuju Bansko, jedna od omiljenih staza je ona koja nosi naziv po Albertu Tombi, čuvenom skijašu iz Italije. Da bi ugođaj bio potpun, u toku sezone je turistima na raspolaganju i mogućnost uživanja na otvorenom klizalištu.

Bansko, skijanje, bugarska Foto: Pixabay.com

Istorijske i kulturne znamenitosti Banskog

Brojni muzeji i arheološka nalazišta, ali i druge znamenitosti koje se nalaze u Banskom, pružaju mogućnost turistima da osim u skijanju, uživaju i otkrivanju istorije ovog dela zemlje. Tim pre što je u pitanju grad, odnosno oblast, koja je vekovima unazad naseljena od strane brojnih naroda, od kojih se svako ostavio neki trag.

Stari deo grada posebno je atraktivan, budući da svedoči o njegovoj dugoj i plodnoj istoriji. Uz to, upravo je Bansko okaraktareisan kao jedna od najstarijih ljudskih naseobina, koje se nalaze podno planine Pirin, navodi “Visit-bansko”.

Tokom 18. veka grad je beležio ubrzani razvoj, o čemu i danas svedoče građevine u starom delu Banskog. Iako to možda spoljašnjost ne odaje u velikoj meri, u unutrašnjosti ovih zdanja nalazi se pravo blago. Kamene kuće koje se nalaze u starom delu Banskog kriju mnoštvo prostorija, ali i hodnika i skrovišta, budući da je primarni cilj takve gradnje bio bezbednost vlasnika.

Takođe, nekada su u kućama čuvenih trgovaca, ali i zanatlija u Banskom, bile smeštene i prodavnice, odnosno radionice, što arhitekturu starog dela grada čini još zanimljivijom.

Sem toga, u Banskom postoje i arheološka nalazišta, crkve i muzeji. Dom umetnosti, Istorijsko-etnografski muzej-Radonova kuća i Muzejski kompleks Bansko, samo su neki od muzeja u gradu, koje vredi posetiti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 10 destinacija u Srbiji gde možete provesti ostatak prošlogodišnjeg odmora

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja