• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Top 10 najpopularnijih turističkih destinacija tokom prethodne godine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zanimljivo je da je, recimo Grčka na devetom mestu, dok je Italija na petom. Kao prva među najpopularnijim zemljama na svetu, izdvojila se Francuska

  • 0
Madrid, Pariz, Istanbul Foto-kolaž: Unsplash Alex Azabache/Anthony DELANOIX/Svetlana Gumerova

Svetska turistička organizacija je prema statističkim podacima objavila listu najpopularnijih destinacija tokom protekle godine.

Neke od zemalja koje su se našle na listi 10 najpopularnijih svetskih destinacija za putovanja, možda će vas iznenaditi, a neke ne.

Zanimljivo je da je, recimo Grčka na devetom mestu, dok je Italija na petom. Kao prva među najpopularnijim zemljama na svetu, izdvojila se Francuska.

1. Francuska

Izuzev Pariza, zemlja koja se neretko nalazi u vrhu lista najpopularnijih destinacija, Francuska ima toliko toga da ponudi turistima. Prema podacima Svetske turističke organizacije, ovu zemlju je tokom prošle godine posetilo oko 79,4 miliona turista, navodi DW. Od tog broja, Pariz je posetio svaki četvrti turista, dok su Mont Sen Mišel, dvorci u dolini Loare i Azurna obala doprineli da zemlja dospe na prvo mesto najpopularnijih svetskih destinacija.

Mihajlo Pavić Pariz Foto: Boško Karanović

2. Španija

Tokom prethodne godine je Španiju posetilo oko 71,7 miliona turista. Iako su najpre posećivali čuvena letovališta na obalama Sredozemnog mora, neretko su se odlučivali i za obilazak Madrida, Barselone i Valensije, kao i Granade.

3. Sjedinjene Američke Države

Nešto manje od 51 miliona turista iz celog sveta posetili su u toku 2022. godine SAD. Procentualno je bilo najviše meksičkih i kanadskih turista, ali i evropskih. Izuzev nacionalnih parkova, posećivali su gradove poput Njujorka, San Franciska i Čikaga.

4. Turska

Oko 50,4 miliona turista je posetilo Tursku u toku prethodne godine. Najposećenija su bila letovališta, poput Alanje i Antalije, ali i Sidea. A sa njima rame uz rame stoji i Istanbul, grad na Bosforu, koji se proteže na dva kontinenta.

5. Italija

Od oko 49,8 miliona turista, koliko ih je posetilo Italiju tokom 2022. godine, najviše ih se odlučilo za upoznavanje Rima, Firence, Venecije i Napulja, budući da je u pitanju zemlja koja je najpre poznata kao destinacija za vikend gradska putovanja.

Meksiko  Castillo or the Temple hram of Kukulkan is the largest pyramid piramida  in the ruins of the great Mayan city Foto: Jon G. Fuller, Jr. / Alamy / Alamy / Profimedia

6. Meksiko

Uz plaže na obalama Karipskog mora, oko 38,3 miliona turista, koliko ih beleži Meksiko tokom prethodne godine, posetilo je i drevne hramove, ali i piramide Asteka i Maja, kao i neke od vrlo interesantnih meksičkih gradova.

7. Velika Britanija

Sa oko 30,7 miliona posetilaca na godišnjem nivou, Britanija se našla na začelju liste najpopularnijih destinacija u Evropi.

8. Nemačka

Berlin, Keln i zamak Nojšvangštajn, neke su od najposećenijih destinacija u zemlji, dok se Oktoberfest izdvaja kao najposećenija manifestacija. Nemačku je u toku prethodne godine posetilo oko 28,5 miliona turista.

9. Grčka

Sa aspekta srpskih turista, kojima je Grčka omiljena destinacija za letovanje, deluje neverovatno da se ova zemlja našla na devetom mestu najpopularnijih evropskih destinacija u toku 2022. godine. Oko 27,8 miliona posetilaca je odabralo Grčku, a izuzev Mikonosa, Krita i Santorinija, posećivali su i Atinu, ali i Peloponez.

Dvorac Šenbrun, Beč, Austrija Foto: Pixabay/ymon

10. Austrija

Na poslednjem mestu ove liste, sa oko 26,2 miliona turista, našla se Austrija. Beč i Salcburg su u vrhu destinacija u ovoj evropskoj zemlji, mada je zabeležen i značajan broj turista koji su posećivali ski centre i planine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Znamenitosti Rima - put u kolekvu civilizacije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja