• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najviši vrh čitavog Balkana nalazi se u blizini ovog bugarskog ski centra

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ljubitelji prirode imaju mogućnost da prošetaju stazom koja se nalazi na području Boroveca, koja vodi do najviše vrha čitavog Balkana

  • 1
Bugarska, borovec Foto: Privatna arhiva

Tek oko 70 kilometara deli glavni grad Bugarske i jedan od najvećih ski centara u zemlji, koji se nalazi na području planine Rila.

Grad Samokovo udaljen je od Boroveca oko deset kilometara, dok se Plovdiv nalazi na oko 130 kilometara udaljenosti.

Nekadašnja Borova šuma

Sve do polovine prošloga veka je, danas ski centar Borovec bio poznat pod nazivom Borova šuma, navodi “Bulgariatravel”. Zbog povoljnih klimatskih karakteristika i relativne blizine Sofije, bilo je to jedna od omiljenijih destinacija u zemlji.

U to doba Borovec, odnosno Borovu šumu posećivali su mahom vrlo ugledni ljudi i to primarno tokom leta, uzevši u obzir da je bilo vrlo prijatno u to doba godine.

Bugarska Borovec Foto: Privatna arhiva

U drugoj polovini prošloga veka se nazire početak današnjeg poznatog ski centra u Bugarskoj. Naime, upravo tada su mnogi hoteli bili izgrađeni, ali i mnogi drugi prateći objekti, tako da je polako ali sigurno, Borovec postao jedan savremeno uređen ski centar.

Sadržaji ski centra

Izuzev onih koje su namenje početnicima, u Borovecu postoje i ski staze namenjene nešto iskusnijim, ali i najiskusnijima. Takođe, postoji i oko 35 kilometara staza namenjenih skijaškom trčanju.

Ne treba zaboraviti ni to da od polovine decembra do aprila meseca traje ski sezona u ovom bugarskom skijalištu, dok je sneg zagarantovan sve vreme, budući da Borovec ima i svu opremu potrebnu za osnežavanje.

Pešačenje kao vid aktivnosti

Uzevši u obzir da se radi o mestu, koje se nalazi na padinama vrlo interesantne planine, te je Borovec poznat po relativno povoljnim klimatskim karakteristikama, to se ne može reći da je u pitanju samo ski centar. Zapravo je reč o destinaciji koja tokom cele godine može i te kako da bude interesantna.

Bugarska Borovec Foto: Privatna arhiva

Na području Boroveca i planine Rila postoji čak više od 20 propisno obeleženih staza koje su namenjene biciklistima.

Ljubitelji pešačenja i prirode imaju mogućnost da se upute stazom, koja se nalazi na području Boroveca i koja vodi do nadmorske visine od 2.925 metara, gde se nalazi najviši vrh čitavog Balkana, Musala.

Sem toga, mnogi smeštajni objekti nude svojim gostima brojne dodatne sadržaje u vidu spa centara, sauna i bazena, ali i tretmana za lice i telo, što sve upotpunjuje odmor.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 10 destinacija u Srbiji gde možete provesti ostatak prošlogodišnjeg odmora

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Bidza

    5. decembar 2023. | 05:38

    Bio sam 2 puta na Musalu i bilo je nezaboravno !

    Podelite komentar