• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Crnomorski region Turske nudi posetiocima obilje mirisa i fantastičnih pejzaža

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna od najatraktivnijih lokacija u Crnomorskom regionu Turske je, bez ikakve sumnje manastir Panagia Sumela

  • 0
Nacionalni park Karagol Sahara, Turska Foto: Shutterstock/muratart

Da je Turska zemlja koja je sve posećenija i to kako od strane turista iz Srbije, tako i iz mnogih drugih zemalja širom sveta, nije novina.

Međutim, iako mnogi turisti posećuju čuvena letovališta na obalama Sredozemnog i Egejskog mora, Crnomorski region je još uvek, koliko-toliko netaknut. I baš zato što je poznat po izuzetno bogatoj i vrlo zanimljivoj istoriji, ali i po obilju zelenila i drugim prirodnim atrakcijama, ovaj region svakako treba istražiti.

Slobodno se može reći da je taj deo zemlje praktično svet u malom, čemu doprinosi i pozicija koju zauzima, uzevši u obzir da je sa jedne strane oivičen morem, a sa druge planinama.

Jedna od najatraktivnijih lokacija u Crnomorskom regionu Turske je, bez ikakve sumnje manastir Panagia Sumela. Smešten u blizini grada Trabzona, ovaj manastir je uklesan u stene i vekovima unazad bio je vrlo značajna bogomolja za grčko stanovništvo koje je na obalama Crnog mora živelo.

Nacionalni park

Na oko 25 kilometara udaljenosti od samog centra Šavsata, nalazi se Nacionalni park Karagol Sahara. A u njemu, izuzev obilja biljnog i životinjskog sveta, postoje i odlična mesta za kampovanje, navodi „Blacksea.goturkiye“.

Na području parka se mogu videti i jezera, ali i borove i šume smrče. Što se životinjskih vrsta tiče, izuzev divokoza i mrkih medveda, na teritoriji Nacionalnog parka Karagol-Sahara obitavaju i risevi, ali i brojne vrste ptica grabljivica.

Nacionalni park Karagol Sahara, Turska Foto: Shutterstock/Birinci

Rafting u Crnomorskom regionu

Bez imalo sumnje, u ovom delu zemlje aktivnosti ni u kom slučaju ne manjka. Zbog činjenice da se reka Coruh nalazi u Crnomorskom regionu, a budući da važi za jednu od najbržih na celom svetu, ljubitelji raftinga rado biraju tu lokaciju.

Dužina toka ove reke iznosi 431 kilometar, od čega veći deo protiče kroz tursku teritoriju, a tek oko 21 kilometar kroz teritoriju Gruzije. Neretko se reka Coruh ističe kao svojevrsni „dragulj eko turizma“, a osim ljubitelja raftinga, često je posećuju i ljubitelji vožnje kajaka.

Nacionalni park Karagol Sahara, Turska Foto: Shutterstock/Kenan TALAS

Najzeleniji deo Turske

Neosporno je da se radi o regiji koja je bila istorijski vrlo značajna, a uz to se Crnomorski region Turske smatra i najzelenijim u celoj zemlji, ističe „Blacksea.goturkiye“.

Takođe je zanimljivo pomenuti i grad Rize, na obalama Crnog mora, koji je poznat po plantažama čaja. Naime, čak oko 60 procenata svih plantaža čaja, koji je svojevrsno nacionalno piće u Turskoj, nalazi se upravo na području ovog crnomroskog grada.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zavrteće vam se i od pogleda na njih: Ove stepenice su visoke skoro 90 metara i vode na krov sveta

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja