• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Blagodetno blato ove banje otkriveno je sasvim slučajno, o čemu svedoče i legende

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da bi stigla do statusa koji danas ima, banja Rusanda je morala da prođe kroz mnoge promene

  • 0
Banja Rusanda Foto: Mateja Beljan/Pixabay

Na obali istoimenog jezera, specifičnog po tome što je slano i to najveće slano jezero u našoj zemlji, leži banja Rusanda.

Tek nešto manje od pet kilometara deli ovo lečilište od Melenaca, a nešto više od 15 kilometara od Zrenjanina.

Današnja Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Rusanda” nastala je još u drugoj polovini 19. veka. Tačnije, 1867. godine kada je na tom području i stvoreno lečilište, budući da je mnogim ljudima toga doba pomoglo blato ove banje.

Legende o blatu

Od davnina su ljudi koji su obitavali na tom području navodili da im je pomoglo rusandsko blato, pa ne čudi što su postojale i brojne narodne legende o tome kako je otkrivena njegova blagodet.

Selo Melenci, jezero Rusanda Foto: Wikimedia/Stebunik

U jednoj od njih pominje se devojka po imenu Roksanda, koja je sasvim slučajno saznala koliko je lekovito ovo blato. Naime, jednom prilikom je svoj verenički prsten izgubila baš u jezeru i dok ga je tražila, kako navodi “Banjarusanda.rs”, njeni zlobovi su bili izlečeni, budući da je hodala kroz vodu.

Druga, jednako interesantna legenda je ona u kojoj se pominje izvesni Steva Rus, koji je imao šugu i koji je na tom području čuvao svinje. Međutim, slučaj je hteo da je morao da potera svinje, jer su se one ulenjile zbog vrućine, pa je morao i da zagazi u jezero. Ubrzo nakon toga je šuga sa njegove kože nestala.

I još jedna legenda o otkriću blata banje Rusande se pominje. Dogodilo se da su se guske razbežale i da je devojka, koja ih je čuvala, bila prinuđena da zagazi u jezero, ne bi li ih vratila sa druge obale. Nedugo nakon toga je reumatizam od kog je patila, nestao.

Selo Melenci, jezero Rusanda Foto: Wikimedia/Биљана Стевлић

Razvoj Rusande kao lečilišta

Da bi stigla do statusa koji danas ima, banja Rusanda je morala da prođe kroz mnoge promene. Počev od dobijanja potvrde iz Beča da je blato ove banje izuzetno lekovito, što se zbilo 1867. godine, preko izgradnje smeštajnih kapaciteta, do gradnje svih ostalih pratećih sadržaja.

Zvanično je 1960. godine postala i zdravstvena ustanova, da bi danas funkcionisala kao Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Rusanda”.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najstarija pravoslavna crkva u Vojvodini ima specifičnu istoriju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja