• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Među brojnim atrakcijama grada na obalama Egeja jedna se posebno izdvaja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj grad može da se pohvali ne samo brojnim muzejima i drugim kulturnim institucijama, već i atraktivnim lokacijama

  • 0
Efes, Izmir Foto: Telegraf.rs

Opisati grad koji je bio poznat kao “Lepi Izmir” i “Pariz Istoka” nije zapravo uopšte jednostavno, prosto zato što gde god koraknete u nekadašnjoj Smirni, bićete opčinjeni.

Oko 8.500 godina duga istorija ovog, danas turskog grada, na obalama Egejskog mora, sasvim jasno ukazuje na to da je u pitanju destinacija koja se iznova i iznova treba upoznavati.

Ne treba zaboraviti ni to da su se Efes i Pergamon, dva izuzetno značajna grada iz antičkog perioda, nalazili u blizini današnjeg Izmira, istaknuto je na sajtu Ministarstva kulture i turizma Republike Turske. Danas o značaju koji su ti gradovi imali na istorijskoj sceni svedoče arheološka nalazišta koja prilikom posete Izmiru neretko posećuju brojni turisti.

Simbol grada

Smatra se da je Smirna, kako su Grci nazivali današnji Izmir, odličan primer arhajskog doba na području zapadnog dela Anadolije, navodi “Goturkiye”. Nekada je grad bio opasan zidinama i bio je geometrijski isplaniran. Izuzev karakterističnih kuća, na području Smirne je postojala i javna fontana, ali i svetinje i sat, odnosno sahat kula.

U čast 25 godina od kada je turski sultan Abdulhamid stupio na presto, 1901. godine u Izmiru je podignuta sahat kula, koja se i danas smatra simbolom samog grada.

Zanimljivo je pomenuti da je Vilhelm Drugi, nemački car darovao ovaj sat gradu. Visoka 25 metara, sahat kula u Izmiru specifična je i po po materijalu od koga je izgrađena, uzevši u obzir da je kamenje koje je korišćeno za osnovu kule iz drevnog Peristasisa, odnosno Sarkoja, a ono crvene i zelene boje, koje je korišćeno za delove mozaika, iz antičkog Efesa.

Izmir, Turska Foto: Pixabay/gezenth

Zanimljiva atrakcija Izmira

Nema sumnje da se atrakcije ovog grada na obalama Egeja ne mogu jednostavno nabrojati, prosto zato što je u pitanju grad duge, a nadasve bogate istorije, koji se može pohvaliti ne samo brojnim muzejima i drugim kulturnim institucijama, već i atraktivnim lokacijama.

Plišani zamak, odnosno Kadifekale, Kordon i Arheološki muzej Izmira tek su neke od nezaobilaznih lokacija koje treba obići prilikom posete Izmiru.

Ipak, ono što posebno privlači pažnju posetilaca jeste takozvani Stari lift, koji je izgrađen u prvoj deceniji prošloga veka, sa ciljem da stanovnicima dva gradska okruga, tačnije dve ulice, među kojima je visinska razlika 50 metara, omogući jednostavniji i lakši prevoz.

Izmir, Turska Foto: Pixabay/1508857

Budući da ima tri sprata, to je na donjem spratu u toku Prvog svetskog rata radio kazino, dok je na gornjem spratu bio bioskop, a na srednjem foto sala. Danas je to definitivno jedna od turističkih atrakcija grada, što zbog ugostiteljskih objekata koji tu funkcionišu, tako i zbog pogleda na Izmir koji se odatle pruža.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zemlja iz drugačije perspektive, kada oblaci stvaraju umetnost

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja