• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Planina i moderni ski-centar u našem komšiliku naziv nose po jednom drvetu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na 1.916 metara nadmorske visine nalazi se Ogorjelica, najviši vrh ove planine, koja pripada Dinaridima

  • 1
Jahorina Foto: Marija Nišić

Najsevernija lokacija na kojoj raste grčki javor, poznat i kao planinski javor, nalazi se na planini Jahorina. Upravo tom drvetu ova planina i može da zahvali za naziv.

Naime, prvobitan naziv Jahorine glasio je Javorina, navodi “Vikipedija”, dok je današnji naziv planina dobila tokom turske vladavine tim prostorima.

Na 1.916 metara nadmorske visine nalazi se Ogorjelica, najviši vrh ove planine koja pripada Dinaridima. Oko 30 kilometara deli Jahorinu od Sarajeva, dok je teritorija opštine Pale udaljena oko 15 kilometara od ove planine.

Olimpijske igre

Iako su u lepotama Jahorine imali prilike ljudi i ranije da uživaju, budući da je još od 1935. godine na ovoj planini postojao turistički, a kasnije i oficirski planinski dom, koji je bio dostupan i civilnom stanovništvu, popularnost je stekla tek 1984. godine.

Jahorina Foto: Marija Nišić

Zimske olimpijske igre su te godine održane 14. put u Sarajevu, dok su se takmičenja u određenim sportskim disciplinama održavala upravo na Jahorini.

Nedugo nakon toga sledi i ubrzani razvoj Jahorine kao ski-centra. Tim pre što je čak 175 dana u toku godine u proseku planina prekrivena snegom i to počev od oktobra meseca, pa do marta.

Moderan ski-centar

Na zvaničnom sajtu Olimpijskog centra Jahorina navedeno je da je u pitanju “najmoderniji skijaški centar u jugoistočnom delu Evrope” i da obuhvata 52 kilometara ski-staza, dok je instalacija vertikalnog transporta ukupno 17.

Uz dve nove staze, OC Jahorina se može pohvaliti i stazama za ljubitelje noćnog skijanja u dužini od 11,8 kilometara.

Jahorina, sneg, planina Foto: Shutterstock

I da sve bude potaman ljubiteljima skijanja koji posećuju ovu planinu, veći deo staza, čak oko 80 procenata njih, poseduje sistem za veštačko osnežavanje. Svemu tome treba dodati i podatak da se na stazi “Trnovo”, nalazi i “Snowboard” park, koji se prostire na površini od tri hiljade kvadrata.

Dostupni su i sadržaji za najmlađe posetioce, a posebno je zanimljiva oko šest stotina metara duga i oko pet metara široka staza za sankanje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jesenji karavan je najlepša avantura terenskim vozilima koju ćete probati

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Titlis

    6. decembar 2023. | 21:14

    Bravo za Dejana Ljevnajica I Jahorunu!

    Podelite komentar