• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Planina Mučanj dobila je ime po mučnom usponu Svetog Save na njen vrh: Vidikovac koji turisti vole

O. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna od popularnijh lokacija u Zapadnoj Srbiji

  • 1
Planina Mučanj Foto: RINA

Na više od 1500 metara nadmorske visine smestio se nestvarni vidikovac na planini Mučanj, sa kog puca pogled na čitav ivanjički kraj, ali seže i do planina Jelice, Ovčara, Gradine, dok se u dolini vidi jedna od dve najčistije reke u Srbji, Veliki Rzav. Postavljanje platforme na vrhu poznatom i kao Jerinin grad ovo mesto postalo je jedna od popularnijh lokacija u Zapadnoj Srbiji.

- Podignut je pre četiri godine, i od tada veliki broj turista iz zemlje, ali i iz svih zemalja regiona dolazi ovde na Mučanj. Pogled je ziasta spektakularan, jednostavno ne može se napraviti loša fotografija. Postavljeni su i putokazi koji vode do ovog lokaliteta i obeležena je pešačka staza koja olakšava posetu svim turistima - kaže za RINU Miloje Ostojić iz TO Ivanjica.

Kako bi se upotpunila turistička ponuda na planini Mučanj, postavljena je i Via Ferata, takozvani gvozdeni put namenjen planinirima avanturistima koji na sam vrh žele da se popnu na malo drugačiji i teži način.

Planina Mučanj Foto: RINA

- Dužina sajle je 500 metara, visinska razlika je 200 metara. Penjanje od podnožja do vrha traje oko dva sata, a ova Via Ferata dostupna je kako iskusnim planinarima, tako i rekreativcima, ali naravno uz pomoć i podršku instruktora. U bogatstvu kraških reljefa ove planine najviše se ističu pećine. Ispod Glatke stene, na nadmorskoj visini od 1224 metara, dobro sakrivena, nalazi se jedna od najpoznatijih - pećina četničkog komandanta Bože Javorca. Tu će sada svi koji se odluče na avanturu ovim gvozdenim putem moći da predahnu, a zatim nastave put prema vrhu - rekao je Janko Grbić, direktor TO Ivanjica.

Prema legendi, ime Mučanj ova planina je dobila po vrlo teškom i mučnom usponu Svetog Save na sam njen vrh. Kako narodna verovanja dalje govore, na mestu gde je odmarao nalazio se izvor vode, koji i danas tu postoji. U narodu je ta voda poznata kao lekovita, pa je ovo mesto često posećeno od strane vernika i putnika namernika.

(Ona.rs//RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pogledajte šta su komšije priredile na Mirijevu pred Novu godinu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • CG

    10. decembar 2023. | 18:43

    Sveti Sava je bio poznati planinar, nosi li neki planinarski klub njegovo ime? Je li nosio neku laganu garderobu od goroteksa ili je nosio tesku svestenicku togu?

    Podelite komentar