• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Drevni Apolonov hram obeležje je ovog, danas poznatog letovališta u Turskoj

Vreme čitanja: oko 2 min.

Plaže jesu jedno od obeležja ovog, danas turskog grada, ali je drevni Apolonov hram, odnosno njegovi ostaci nešto zbog čega se mnogi odlučuju da posete Didim

  • 0
Didim, Turska Foto: Shawn Goldberg / Zuma Press / Profimedia

Nekada omanje ribarsko selo na obalama Egejskog mora, Altinkum je danas jedno od poznatih odredišta Turske rivijere. Letovalište je poznato i pod antičkim nazivom Didim.

Zapravo se Altinkum, što se slobodno prevodi kao “zlatni pesak”, pre odnosi na deo koji je bliži obali, dok je, kako navodi “Turkeyhomes”, Didim onaj deo grada koji se nalazi u unutrašnjosti.

U toku leta, turisti iz celog sveta posećuju Didim, iako je ovaj grad interesantan i u toku zime, zbog vrlo prijatne klime.

Plaža Altinkum važi za najpoznatiju, a na njoj se nalazi mnoštvo ugostiteljskih objekata i prodavnica različite robe, ističe “Visitlocalturkey”. Mlađoj populaciji posebno je atraktivan sam kraj gradskog šetališta uz ovu plažu, budući da se tu nalaze brojni popularni noćni klubovi.

Didim, Turska Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Drevni hram

Plaže jesu jedno od obeležja ovog, danas turskog grada, ali je drevni Apolonov hram, odnosno njegovi ostaci nešto zbog čega se mnogi odlučuju da posete Didim.

Smatra se da su antički Grci podigli hram na ovom mestu u čast boga Apolona i to pre oko 2.300 godina. Postoje pretpostavke da u to doba Didim nije bio gradsko naselje, već svetilište, koje je takozvanim Svetim putem bilo povezano sa drevnim gradom Miletom.

Didim, Turska Foto: - / Universal images group / Profimedia

Izuzev posete drevnim ruševinama, turistima se nudi i mogućnost uživanja u brojnim prodavnicama i šarmantnim ugostiteljskim objektima, koji se u neposrednoj blizini ovog antičkog lokaliteta nalaze, ali i vrlo zanimljivi izleti brodom.

Neka od atrakcija Didima

Tek oko 25 minuta vožnje deli Didim i ostatke antičkog grada Mileta. Izuzev amfiteatra, u Miletu se mogu videti i brojni artefakti, koji su otkriveni na lokalitetu i koji su danas izloženi u muzeju.

Didim, Turska Foto: Ray Boswell / Alamy / Alamy / Profimedia

Na oko pola sata vožnje od ovog grada nalazi se i jezero Bafa, koje je okruženo fascinantnim planinama. U davna vremena, to nije bilo jezero, već jedan od zaliva Egejskog mora. Danas tu obitavaju mnoge vrste ptica, pa ne čudi što ljubitelji prirode naročito uživaju na toj lokaciji.

Na raspolaganju su im i brojne pešačke staze, ali i Kerdemlik pećinske slike, za koje se smatra da su nastale još u periodu između 6000. i 5500. godine pre Hirsta, kao i manastir Jediler.

I da sve bude još interesantnije, lokalna legenda veli da upravo u tom jezeru obitava, a ko drugi nego mitska zver.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zemlja iz drugačije perspektive, kada oblaci stvaraju umetnost

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja