• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Proglašena su najbolja skijališta u Evropi: Ovo su samo neka od njih

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na osnovu mišljenja čitalaca “Conde Naste Traveler” i ove godine je 36. put zaredom dodeljene su “Readers' Choice Awards”, kada su odabrana i najbolja skijališta na evropskom tlu

  • 1
Val Thorens, skijanje Francuska Foto: Shutterstock

Na evropskom tlu postoje brojni ski-centri, koji iz godine u godinu privlače pažnju turista ne samo iz Evrope, nego i iz sveta.

Mnogi od njih su se po kvalitetu ponude izdvojili u odnosu na druge. I dok su neki namenjeni najpre odmoru porodica sa decom, ima i onih koji su primarno namenjeni ozbiljnim skijašima.

Na osnovu mišljenja čitalaca “Conde Naste Traveler” i ove godine je 36. put zaredom su dodeljene “Readers' Choice Awards”, a tom prilikom su odabrana i najbolja skijališta na evropskom tlu, navodi “Cntraveler”.

Šamoni-Mon Blan, Francuska

Zbog karakteristika terena, ovaj ski-centar je primarno namenjen iskusnim skijašima, mada postoje i staze za početnike, ali i manje iskusne skijaše.

Upravo u Šamoniju su 1924. godine održane i prve moderne zimske Olimpijske igre. Najviša žičara na tlu zapadnog dela Evrope nalazi se u ovom ski-centru, a posebno je atraktivan spust glečerom u samom centru Mon Blana.

Andermat, Švajcarska

Nekada ne tako poznati ski-centar na potezu između Cermata i Sent Morica, Andermat je danas postao jedno od najprestižnijih skijališta na tlu Švajcarske.

U njemu postoji 85 pažljivo obeleženih staza, a ceo ski-centar raspolaže i sa 33 žičare.

Val Thorens, skijanje Francuska Foto: Shutterstock

Meribel, Francuska

U okviru najvećeg ski-centra na celom svetu, Tri doline, nalazi se i Meribel. Većina staza namenjena je manje iskusnim skijašima, uzevši u obzir da se svrstavaju u srednji nivo težine.

Posebno je ovaj ski+centar poznat po apres ski-aktivnostima, što upotpunjuje ugođaj.

Kortina d'Ampeco, Italija

Najpoznatije skijalište u Italiji, Kortina d'Ampeco bila je domaćin Zimskih olimpijskih igara koje su održane 1956. godine.

Udaljeno tek oko dva sata od Venecije, skijalište je lako dostupno i raspolaže sa 83 staze i 33 ski-lifta.

Kurševel, Francuska

Još jedno skijalište na području Tri doline poznato je kao mondensko. U njemu postoji čak oko stotinu hotela visoke kategorizacije, a zbog nadmorske visine na kojoj se nalazi, sezona traje prilično dugo.

Raspolaže sa 102 ski-staze i 46 ski-l0iftova.

Kicbil, Austrija

Oko dva sata vožnje deli Kicbil od grada Minhena u Nemačkoj. Ovaj ski-centar poznat je po autentičnoj, oko 750 godina staroj arhitekturi u centru grada, ali i po odlično apres ski-ponudi.

Ukupno je 96 ski-staza u Kicbilu, kao i 58 ski-liftova.

Kicbil, Austrija Foto: Pixabay/Alexandra_Koch

Val d'Izer, Francuska

Vrlo kvalitetne staze namenjene najpre iskusnim skijašima su osnovno obeležje ovog ski-centra u Francuskoj.

Takođe, gastronomska ponuda Val d'Izer-a je odlična, dok je ski-centar poznat i po najvećem sistemu za veštačko osnežavanje na tlu cele Evrope. Uz 75 žičara, raspolaže i sa 163 ski-staze različite težine.

Inzbruk, Austrija

Više od tri stotine kilometara ski-staza povezano je sa čak 111 žičara u ovom austrijskom ski-centru, u kome su održane dva puta Zimske olimpijske igre.

Sent Moric, Švajcarska

Mondensko skijalište, Sent Moric važi i za najstarije skijalište na celom svetu, a nadaleko je poznato po čak 322 sunčana dana u toku godine.

Ukupno 88 staza povezano je sa 58 ski-liftova.

Cermat, Švajcarska

Sa gotovo 360 kilometara staza raspolaže skijalište Cermat, koje se našlo na vrhu liste najboljih skijališta, koje je pokriveno sistemom od 55 najsavremenijih žičara.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Uprkos pandemiji ski centar u komšiluku krcat

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Vitez Koja

    12. decembar 2023. | 07:21

    I najskuplji od svih njih, Kopaonik.

    Podelite komentar