• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

U ataru jednog podavalskog sela nalazi se jezero zanimljivog naziva

Vreme čitanja: oko 1 min.

Starijim generacijama ovo jezero je poznato po kultnoj sceni iz filma “Maratonci trče počasni krug”, koja je tu snimana i čuvenoj opasci: “Kupačice moja”

  • 1
Jezero Trešnja, Avala Foto: Shutterstock

Planina nadomak Beograda, koja je jedno od omiljenih izletišta stanovnika glavnog grada, krije mnoge prirodne lepote. Neke od njih su poznatije i često ih posećuju i Beograđani i turisti, dok ima i onih koje su slabije posećene. Među ovim drugima nalazi se i jezero izuzetno zanimljivog naziva, smešteno na potezu između Avale i Kosmaja.

U ataru podavalskog sela Mala Ivanča ugnezdilo se jezero, koje nosi naziv Trešnja. Oko njega nalazi se kombinovana, listopadna i četinarska šuma, a samo jezero je, prema “Vikipediji” prosečne širine 30 metara, dok je njegova dužina 150 metara.

Čuvena filmska scena

I dok je ranije jezero Trešnja bilo smatrano idealnim za beg od gradske vreve, danas se baš ne može reći da je tako, uzevši u obzir da je prostor oko njega prilično zapušten.

Na obali ovog jezera nalaze se i ostaci nekadašnjeg hotela, kao nemi svedok njegove prošlosti, ali i sadašnjosti. Kako navodi RTS, ono što je nekada trebalo da postane luksuzna lokacija, budući da su tada visoki funkcioneri posećivali ovo podavalsko izletište, danas je ruinirano.

Starijim generacijama ovo jezero je poznato po kultnoj sceni iz filma “Maratonci trče počasni krug”, koja je tu snimana i čuvenoj opasci: “Kupačice moja”.

Jezero Trešnja, Avala Foto: Shutterstock

Kako je nastalo jezero?

Iako mu je primarna namera bila posve drugačija, jezero Trešnja privuklo je pažnju tadašnjih stanovnika glavnog grada.

Njegovo poreklo je veštačko i datira iz perioda po završetku Drugog svetskog rata. Naime, osnovni cilj bio je da se obezbedi dovoljno vode, u slučaju da dođe do požara u okolnom šumskom području.

Mnogi ljubitelji pecanja rado posećuju i danas ovo jezero, uzevši u obzir da u njemu obitavaju razne vrste ribe. U istoimenom lovištu, koje se nalazi nedaleko od jezera Trešnja, osim divljih svinja i jelena lopatara, gaje se i mufloni, ali i druge životinje.

Takođe, nedaleko od samog jezera postoji i nekoliko izvora vode.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela: Jelena Knežević u Zasavici otkriva svoje kulinarske tajne

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Milan

    12. decembar 2023. | 18:16

    Davne '83 godine pravio sam svadbu u tom hotelu...konobari su me pokrali...ali moji drugari im nisu ostali duzni...automobili koji su bili puni hrane našli su se u ambisu...

    Podelite komentar