• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon Napoleonove posete, Bijaric postaje poznato letovalište

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uzevši u obzir da se ovaj grad, koji leži u središtu Baskije, može pohvaliti i sa dva aerodroma, to je on sa mnogim evropskim gradovima odlično povezan, dok ga od glavnog grada Francuske deli tek oko sat vremena leta

  • 0
Bijaric, Baskija, Francuska Foto: Pixabay/moibtz

Gotovo neverovatna kombinacija nestvarno lepih plaža i pitoresknih planinskih sela, Bijaric je idealan spoj tradicionalnog i modernog.

Još od polovine 19. veka, kada su ovo primorsko mesto posetili Napoleon Treći Bonaparta i Evgenija od Francuske, njegova supruga, Bijaric je postao vrlo poznata letnja destinacija.

Iako se nekada mogao pohvaliti glamuroznom arhitekturom, sa primesama bel epok i art delo stila, kako ističe “Lonelyplanet”, minuli vek baš i nije bio toliko blagonaklon prema ovom letovalištu. Uprkos dogradnji, Bijaric je i dalje jedno od posećenijih letovališta u tom delu zemlje.

Uzevši u obzir da se ovaj grad, koji leži u središtu Baskije, može pohvaliti i sa dva aerodroma, to je on sa mnogim evropskim gradovima odlično povezan, dok ga od glavnog grada Francuske deli tek oko sat vremena leta.

Gotovo idealna klima

Zbog pozicije koju zauzima, Bijaric je darovan i povoljnim klimatskim karakteristikama, a pejzaž karakteriše kombinacija planina i mora, uzevši u obzir da letovalište nadvisuju Pirineji.

Sufrovanje, ragbi i golf ili uživanje u nekom od mondesnkih spa-centara, tek su deo onoga što Bijaric ima na raspolaganju.

Otkriće surfovanja

Kada je u pitanju sufrovanje u Evropi, slobodno se može reći da je Bijaric u tome pionir, pa ne čudi što je ovenčan titulom evropske prestonice surfovanja, navodi “Tourisme.biarritz”.

Duga oko 35 kilometara, obala ovog letovališta posebno je atraktivna, uzevši u obzir da posetiocima nudi mogućnost uživanja u gotovo nestvarnim pejzažima, koje odlikuje kombinacija okeana, sa jedne i Pirineja, sa druge strane, ističe “France.fr”.

Iako je danas u njoj smešten jedan od poznatih hotela, vila "Evgenija", koju je izgradila Napoleonova supruga, sada već daleke 1855. godine, definitivno je jedan od simbola Bijarica.

Ipak, u Bijaricu će najpre uživati ljubitelji golfa i surfovanja. Prvi zbog činjenice da se područje ovog grada može pohvaliti sa čak 16 terena za golf, koji su od samog letovališta udaljeni oko sat vremena vožnje i manje, a drugi zbog gotovo idealnih vremenskih uslova za surfing, po kojima je Bijaric nadaleko poznat.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Magični zalazak sunca u Posidiju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja