• 3

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iznenadićete se: Većina gradova koji se smatraju prijateljskim nisu u Evropi

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nagrada “Readers's choice awards“ se dodeljuje na osnovu mišljenja čitalaca pomenutog sajta o tome kako su se osećali prilikom posete nekom gradu, odnosno da li je lokalno stanovništvo bilo gostoljubivo ili ne

  • 3
Putovanje, Putovanja, zajednička putovanja, mapa, planine, priroda Foto: Shutterstock

Iako je Beograd jedan od gradova koji važi za prijateljski prema turistima, budući da mnogi stranci koji posećuju srpsku prestonicu najpre ističu ljubaznost meštana, on se ipak nije našao na listi koju iz godine u godinu objavljuje “Cntraveler”, a na osnovu mišljenja čitalaca. Posebno je zanimljivo da je više od polovine najprijateljskijih gradova na celom svetu van evropskog tla.

Nagrada “Readers's choice awards“ se dodeljuje na osnovu mišljenja čitalaca pomenutog sajta o tome kako su se osećali prilikom posete nekom gradu, odnosno da li je lokalno stanovništvo bilo gostoljubivo ili ne. Trebalo je, takođe, da daju odgovore na pitanja da li su mogli bez poteškoća da se kreću određenim gradom, te da li su im stanovnici davali adekvatna uputstva i imali, generalno želju da im pomognu.

Za prethodnu godinu, lista 10 najprijateljskijih gradova izgleda ovako.

1. Viktorija, Britanska Kolumbija, Kanada

Uprkos tome što u ovom gradu živi relativno mali broj stanovnika, uzevši u obzir da je u pitanju glavni grad Britanske Kolumbije, čitaoci su posebno bili zadovoljni energijom samog grada. Sjajni muzeji, lepo uređeni parkovi i izuzetno bogata priroda, ono su što turisti takođe izdvajaju.

Dablin, Irska Foto: Pixabay/leonhardniederwimmer

2. Dablin, Irska

U glavnom gradu Irske posebno se izdvaja atmosfera, koja čini da se svaki turista oseća gotovo kao kod svoje kuće, pa je to i primaran razlog što se Dablin našao na visokom, drugom mestu ove liste.

3. Kvebek, Kanada

Ko god se nađe u Kanadi i poseti Kvebek, osetiće duh evropskih destinacija. Stari deo grada zaštićen je od strane UNESCO-a i poznat je po kaldrmisanim, romantičnim ulicama i vrlo zanimljivim kafićima. Ljudi u ovom gradu su ne samo ljubazni prema turistima, već se i trude da im budu od koristi.

Edinburg, Škotska Foto: Pixabay/stregacaramella

4. Edinburg, Škotska

Glavni grad Škotske za svakoga ponešto nudi. Osećaj da su dobrodošli, iako su stranci, imali su mnogi turisti koji ga posetili, a koji su uzeli učešće u ovom istraživanju. Atmosfera grada je okarakterisana kao „umetničko-kul“, što turisti smatraju posebno interesantnim. Ništa manje nego restorani i gradska arhitektura, u kojoj preovlađuju gotički elementi.

5. Sidnej, Australija

Iako se ljubaznost stanovnika ovog australijskog grada često navodi kao jedna od prednosti posete Sidneju, ne treba zaboraviti ni to da se neki od najlepših ugostiteljski objekata, ali i plaža nalaze upravo u tom gradu.

Australija, Sidnej Foto: Pixabay

6. Puerto Valjarta, Meksiko

Uživanje na plaži, u šetnji ili u nekom od sportova na vodi, obično se ističu kao razlozi za posetu ovom meksičkom gradu. Uz to, Puerto Valjarta važi za grad koji je posebno prijateljski nastrojen prema pripadnicima LBGT populacije.

7. Porto, Portugal

Osim stanovnika, koji na najbolji mogući način predstavljaju ovaj grad, Porto je poznat i po vinima, ali i po fascinantnim predelima.

Porto Portugal Foto: Pixabay/instagramfotografin

8. Kejptaun, Južnoafrička Republika

Iako se obala Kejptauna svrstava među najbolje na celom svetu, te se neretko ističe kao jedan od primarnih razloga za posetu, u gradu postoje i vrlo zanimljivi ugostiteljski objekti, ali i vinarije i plaže, te druge atrakcije.

9. Lisabon, Portugal

Uzevši u obzir da je glavni grad Portugala jedna od posećenijih evropskih destinacija, to je i sasvim jasno zbog čega se Lisabon našao takođe na ovoj listi.

LISABON Foto: Unsplash/Claudio Schwarz

10. Kjoto, Japan

Upoznavanje sa istorijom carskog Japana moguće je u Kjotu, koji važi za jedan od najzanimljivijih gradova u celoj zemlji. Hramovi izgrađeni još tokom 10. veka, ali i moderni, umetnički prostori, razlozi su zbog kojih su turisti neretko oduševljeni ovim gradom. Plus, lokalno stanovništvo važi za izuzetno prijateljski nastrojeno prema turistima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najčarobnije skrivene plaže na Sitoniji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Дејан Младеновић

    15. decembar 2023. | 00:42

    Тотално неприхватљива листа. Срамотно је да је град Квебек на 3ем месту како описују љубазност према туристима. Истина је да локално становништво не подноси чак мрзи сваког ко нема акценат њиховог француског дијалекта., било да се ради о имигранти или туристи. По питању хигијене, то је катастрофа градски превоз аутобуси се током зиме не перу, тако да од прљавштине не можете да видите где треба да сиђете

    Podelite komentar

  • Alex

    15. decembar 2023. | 01:36

    U Sidneju su poznari po ljubaznošću tako što te besplatno smeste u izbeglički hotel i deportuju natrag...

    Podelite komentar