• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najlepši teatri sveta: Na jednom savetuju penjanje na krov, a blizu Srbije je najstarija operska kuća na svetu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Slike ovih nestvarnih zdanja oduzimaju dah

  • 0
opera u Barseloni, opera, Katalonija Foto: Shutterstock/trabantos

Pozorišta su mesta koja odišu kulturom, tradicijom i umetnošću. Svaka država se trudi da svoje nacionalne teatre napravi tako da i unutrašnjošću i spoljašnjošću oduzimaju dah.

Voleli vi ili ne odlazak u pozorište i uživali u izvedbama koje se tamo mogu naći ili ne, morate priznati da eksterijer zgrade zaista izgledaju impresivno. Zato smo izdvojili nekoliko zgrada nacionalnih teatara koji su najlepši na svetu. Neke su jako daleko od nas, na drugim kontinentima, ali neke su nam blizu i nije nemoguće posetiti ih, ako ih već niste videli.

1. Koncertna dvorana Volta Diznija (Los Anđeles, Kalifornija)

Koncertna dvorana Volta Diznija Foto: Shutterstock/Maciej Bledowski

Dom Filharmonije u Los Anđelesu, Koncertnu dvoranu Volta Diznija dizajnirao je Frenk Geri i otvorio ju je 2003. Široka struktura je često citirani primer dekonstruktivističke arhitekture i smatra se jednim od akustički najsofisticiranijih mesta za izvođenje na svetu, piše "Architectural digest".

2. Palau de la Musica Catalana (Barselona, Španija)

Operska kuća u Kataloniji, Katalonija, operska kuća, opera Foto: Shutterstock/agsaz

Smešten u glavnom gradu oblasti Katalonije, Palau de la Musica Catalana je upečatljiva slika katalonske secesije. Izgrađena prema viziji arhitekte Luisa Domeneka i Montanera, struktura je prvobitno bila dizajnirana za horsko društvo, Orfeo Catala. Pozorište je 1997. godine proglašeno svetskom baštinom UNESCO.

3. Opera Garnier (Pariz, Francuska)

opera Garnier, opera u Parizu, opera, Pariz Foto: Shutterstock/posztos

Izgrađena za vreme cara Napoleona III, Opera Garnije, poznata i kao Palata Garnije, operska je kuća sa 1.979 sedišta. Dizajnirao ju je Šarl Garnije, a pozorište je zamišljeno u "stilu Napoleona III"; sadrži kolekciju ukrasa i elemenata koji podsećaju na baroknu renesansnu arhitekturu Paladija. Gosti tu mogu pronaći biste Betovena, Mocarta i Rosinija.

4. Veliko pozorište Harbin (Harbin, Kina)

opera, opera u Kini, Kina Foto: Shutterstock/chuckstock

Svilenkaste obline ovog zdanja mogu učiniti da izgleda kao da je iz futurističkog fantastičnog filma. Dizajniran od strane MAD Architects, otvoren je 2015. godine i uključuje veliko pozorište, manje pozorište i više sala za probe. Međutim, možda najjedinstvenija karakteristika strukture je da se posetioci navodno podstiču da se popnu na krov zgrade radi razgledanja.

5. Teatro di San Carlo (Napulj, Italija)

Teatar u Napulju, teatar, Napulj, opera Foto: Shutterstock/Giannis Papanikos

Prvobitno otvoren 1773. godine, Teatro di San Karlo je najstarija kontinuirano aktivna operska kuća na svetu. Remek-delo je naručio burbonski kralj Čarls VII od Napulja, a dizajnirao ga je Đovani Medrano.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kad se moda preseli u pozorište: Revijom posvećenom Tamari Bakić zatvoren Fešn selekšn

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja