• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na mestu nekadašnje tvrđave Temac nalazila se zadužbina sestrića cara Dušana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Glavna crkva manastira Temska posvećena je svetom velikomučeniku Georgiju, a članovi porodice Dejanović su ovu svetinju izgradili kao zadužbinu i to na mestu, na kome je tokom 11. veka postojala bogomolja

  • 0
Manastir Temska, Srbija Foto: Shutterstock

Na obali reke Temštice, u ataru istoimenog sela nedaleko od Pirota, nalazi se jedan od srpskih srednjovekovnih manastira, izgrađen tokom 14. veka.

Glavna crkva manastira Temska posvećena je svetom velikomučeniku Georgiju, a članovi porodice Dejanović su ovu svetinju izgradili kao zadužbinu i to na mestu, na kome je tokom 11. veka postojala bogomolja.

Naziv ovog manastira vezuje se za tvrđavu Temac, koja je postojala na tom mestu još u periodu vladavine srpskog despota Stefana Lazrevića, navodi “Eparhijaniska”.

Novi manastir

Uzevši u obzir da je prvobitna crkva, čiji su ktitori bili zapravo sestrići srpskog cara Dušana, braća Dejanovići, stradala, to je izgrađena nova tokom 16. veka. Nedugo nakon toga je i živopisana. Zbilo se to zahvaljujući igumanu po imenu Zaharije 1576. godine.

Manastir Temska, Srbija Foto: Shutterstock

Iako se sve to zna, ipak ne postoji precizan podatak o tome ko je izgradio tu svetinju, ističe “Manastiriusrbiji”.

Ipak, ono što se zna jeste da je manastir stradao od ugarske ruke krajem 17. veka, da bi tek manje od deceniju nakon toga bio obnovljen. Tada je iguman Partenije, koji je službovao u bugarskom gradu Sofija, a bio rođen u Temskoj, došao u manastir i obnovio ga. Takođe je obnovio i manastirske konake i izrgadio česmu u porti ove svetinje, koja se i danas tamo može videti.

Manastir Temska, Srbija Foto: Shutterstock

Uzevši u obzir da je pomenuti iguman i preminuo u manastiru Temska, to se i njegov grob u ovoj svetinji nalazi.

Škola pri manastiru

Nije bila pošteđena ova svetinja ni u periodu turske vladavine. Nekoliko decenija nakon toga iguman Kesarije, iz svetogorskog manastira Hilandar tada dolazi u Temsku i čini nešto, što je bilo izuzetno značajno u to doba.

Manastir Temska, Srbija Foto: Shutterstock

Naime, upravo je on zaslužan za osnivanje škole u ovoj svetinji, koja je bila namenjena opismenjavanju dece.

I mada je u vreme Velikog rata manastir Temska bio pust, on oživljava dolaskom ruskih monahinja. Zbilo se to 1924. godine i upravo od tada je manastir Temska postao ženski.

Interesantno je pomenuti i to da je počev od 1948. godine manastir Temska okarakterisan kao Kulturno dobro od velikog značaja i da je stavljen pod zaštitu nadležnih institucija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najstarija pravoslavna crkva u Vojvodini ima specifičnu istoriju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja