• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zanimljivo predanje vezuje se za nastanak manastira na obali reke Jerme

Vreme čitanja: oko 2 min.

Razlog zbog koga se predanje o nastanku ove svetinje čini interesantnim vezan je za glavnog aktera, Sali bega, turskog bega koji je u to vreme živeo u Pirotu

  • 1
Manastir Sukovo, Srbija Foto: Shutterstock

U neposrednoj blizini pirotskog sela Sukovo nalazi se srpski srednjovekovni manastir, koji prati izuzetno zanimljiva legenda.

Sukovski manastir, kako se ova svetinja neretko naziva, udaljen je nešto manje od 20 kilometara od grada Pirota i posvećen je prazniku Uspenja Presvete Bogorodice.

U periodu između 1857. i 1859. godine trajala je gradnja manastira Sukovo, a kako je navedeno na zvaničnom sajtu ove svetinje, deset godina po završetku gradnje svetinja je i živopisana.

Narodno predanje o nastanku manastira

Razlog zbog koga se predanje o nastanku ove svetinje čini interesantnim vezan je za glavnog aktera, Sali bega, turskog bega koji je u to vreme živeo u Pirotu.

Manastir Sukovo, Srbija Foto: Shutterstock

Emin je bio njegov sin, a Velja je bio dete iz naroda, kome se u snovima javljala Presveta Bogorodica i koji je važio za čudaka u selu. Znao je to i Selim beg, ali njegov sin izgleda nije.

Nakon što se Velji jednom Bogorodica javila u snu, rekavši mu da na lokalitetu poznatom kao Crkvište treba da se potrudi ne bi li otkopao nekadašnji manastir, on se dao na posao. Ali, slučaj je hteo da se pomenuti lokalitet nađe na Selim begovom imanju.

Manastir Sukovo, Srbija Foto: Shutterstock

Kada su Velja i još nekoliko meštana počeli da kopaju, otkrili su ikonu i kandilo, što im je bio jasan znak da su na pravom mestu.

Međutim, sada sledi ono “ali”, kao i u mnogim drugim narodnim predanjima...

Ali se Emin, nakon što je primetio Velju i ostale da na imanju njegovog oca kopaju, ne znavši šta, okuražio i počeo da ih “grdi i vređa”. Takođe, predanje beleži da je pokušao da “obeščasti to sveto mesto”.

Manastir Sukovo, Srbija Foto: Shutterstock

Kada je to pošao da učini, desilo se nešto strašno - Emin je zanemoćao i pamet ga je napustila, što je izuzetno zabrinulo njegove roditelje, pa su odlučili da u pomoć pozovu Jovana Madića, lokalnog sveštenika. Nakon što je Eminu očitao Bogorodičinu molitvu, momku bi lakše, ali se ne izleči.

Predanje veli da je Emin izlečen tek onog momenta kada je njegov otac otišao do Velje i najpre se tom svetom mestu poklonio, a zatim i mladiću, u znak poštovanja, poljubio ruku.

I tu se nije zaustavio, jer je uzeo na sebe obavezu da pomogne izgradnju svetinje na mestu nekadašnje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zadužbina despota Stefana Lazarevića biser je moravskog stila i centar kulture tadašnje zemlje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Miha

    20. decembar 2023. | 16:53

    Ako već pišete o manastiru upotrebite kako je već u izgradnji nazvan u čast Presvete Bogoridice. "Sukovski"-skrnavkjenje svetinje isto kao šti pišu "Poganivski" a već 6 vekiva je Sv.Jovan Bogoslov. U Beigradu nije Beogradski hram,već Hram Sv.Save!

    Podelite komentar