• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naseljeno još od praistorije, ostrvo Korčula je prava riznica

Vreme čitanja: oko 2 min.

Može se pohvaliti obalom dužom od 180 kilometara i obiljem plaža, pogodnih za posetioce različitih ukusa i afiniteta

  • 0
Korčula Foto: Pixabay

Na šestom mestu po veličini u Jadranskom moru, ostrvo Korčula prava je istorijska riznica, budući da je naseljeno još od perioda praistorije.

Pripada grupaciji srednjedalmatinskih ostrva i zauzima površinu od oko 270 kvadratnih kilometara.

Može se pohvaliti obalom dužom od 180 kilometara i obiljem plaža, pogodnih za posetioce različitih ukusa i afiniteta. Najbliže mu je poluostrvo Pelješac, od koga ga, kako navodi “Ikorculainfo”, deli samo Pelješki kanal.

Zanimljiva otkrića na Korčuli

Smatra se da je još od perioda praistorije ovo, danas hrvatsko ostrvo, bilo naseljeno. Posebno je interesantno pomenuti da u Veloj Luci na Koručili postoji jedan od najbolje istraženih arheoloških lokaliteta. Utvrđeno je da lokalitet Vela spilja potiče iz perioda neolita.

Na omanjem ostrvu koje nosi naziv Badia otkriveni su kameni noževi, koji takođe datiraju iz perioda neolita.

Antički Grci naselili su ostrvo tokom šestog veka, da bi nedugo zatim pristigli i Grci sa Visa, koji su nadomak mesta Lumbarde osnovali naselje. Ostrvom kasnije vladaju Rimljani, pa ga naseljavaju Sloveni, da bi zatim njime vladali Mlečani.

Vladari Korčule su se i kasnije menjali i svako od njih ostavio je neki trag na ostrvu.

Zadra Korčula otkriven put star  gotovo 7.000 godina Foto: Tanjug/HINA/Univerzitet u Zadru/L.Bogdanić

Korčula kao turistička destinacija

Još krajem 19. veka je Korčula počela da se razvija u turističkom smislu, a u prvim godinama minulog veka je na ostrvu otvoreno i prvo uređeno javno kupalište.

Ipak, turizam u pravom smislu te reči je na ovom ostrvu počeo da se razvija tek 60-ih godina prošloga veka, kada se intenzivno radilo i na infrastrukturi.

Korčula Vela Luka ostrvo Foto: Pixabay

Uzevši u obzir da na ovom hrvatskom ostrvu preovlađuje umerena, vrlo prijatna klima, na Korčuli se naročito razvija i turizam poznat kao zdravstveni. Uz to, na određenim lokacijama na ostrvu postoji i blagodetno blato.

Plaže ostrva Korčule su brojne i pogodne za turiste različitih afiniteta i potreba. Sasvim su na zadovoljavajućem nivou i smeštajni kapaciteti, uzevši u obzir da izuzev hotela visoke kategorizacije, na Korčuli postoji i opcija privatnog smeštaja, tako da će svaki turista sigurno pronaći smeštaj koji mu najviše odgovara.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pravoslavna crkva u Dubrovniku Sv. Blagoveštenja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja