• 6

Vreme čitanja: oko 5 min.

5 razloga zbog kojih ove zime morate posetiti Sarajevo

A. V.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ukoliko se pitate da li bi ove zime trebalo posetiti Sarajevo, odgovor bi bio – definitivno!

  • 6
Sarajevo Foto: Promo/ www.sarajevo.travel

Sarajevo je sigurno jedna od destinacija u regiji gde ćete dobiti najveću vrednost za vaš novac – cenovno je pristupačnije od, primera radi, Beograda ili Zagreba, a nudi obilje kvalitetnih sadržaja za posetioce svih generacija.

Bilo da želite pronaći odličnu zabavu, obaviti kupovinu, uživati u ponudi vrhunske hrane i pića za "male pare", opustiti se uz neki wellness tretman... Sarajevo je perfektno mesto za vas ove zime.

Turistička zajednica kantona Sarajevo – Visit Sarajevo i portal www.sarajevo.travel donose vam 5 najvažnijih razloga zbog kojih biste ove zime neizostavno trebali posetiti Sarajevo.

Sarajevo ima dušu

Iako se u Sarajevu priča o "sarajevskom duhu" smatra pomalo mitomanskom, posebni duh Sarajeva definitivno postoji!

Najbolje ga se može osetiti na Baščaršiji, koja je "srce i duša" Sarajeva.

Zato vas pozivamo da čim pre dođete u Sarajevo i prošetate ulicama Titova, Ferhadija i Sarači, sve do Baščaršijskog trga.

U samo stotinjak metara videćete bogomolje četiri najznačajnije monoteističke religije, zbog čega Sarajevo i zovu Evropski Jerusalem.

Sarajevo Foto: Promo/ www.sarajevo.travel

Putem ćete naići i na oznaku "Sarajevo - susret kultura", tačku gde se spajaju Istok i Zapad.

Ukoliko sa Baščaršijskog trga produžite stotinjak metara doći ćete i do čuvene sarajevske Vijećnice, izgrađene u pseudomaurskom stilu, koja je "svetski simbol susreta civilizacija".

Baščaršija je i istinski raj za gurmane, jer upravo tu se nalaze najpoznatije sarajevske ćevabdžinice, aščinice, buregdžinice..., koje nude nadaleko poznate specijalitete domaće kuhinje.

Ipak, najveća atrakcija Sarajeva su njegovi ljudi!

A Sarajlije, iako su izdržale 44 meseca brutalne opsade - najduže u modernoj historiji, su ljudi koji posetioce iz čitavog sveta dočekuju otvorena srca, sa osmehom dobrodošlice i uz svoj specifični, nadaleko poznati humor.

Sarajevo je mesto vrhunske zabave

U Novu godinu Sarajevo ulazi velikim koncertom u centru grada, ispred Vječne vatre.

Slavi se ulazak u 2024, ali i 40 godina od početka emitovanja nezaboravnog TV show-a "Top liste Nadrealista".

Na koncertu nastupaju grupe koje su činile pokret "New Primitives" iz kojeg su "Nadrealisti" i nastali - "Crvena Jabuka", "Zabranjeno pušenje" i "Bombaj Štampa", pojačani odličnim "mladim snagama" - Lakom i Lelom.

U programu učestvuje i legendarni Zenit - Zena Đozić, član originalne postave "Nadrealista", pa je sigurno kako ni poznatog sarajevskog humora neće nedostajati.

Hotelski kapaciteti za dane oko Nove godine već su dobrim delom popunjeni, ali sigurno se može pronaći još pokoje slobodno mesto.

Sarajevo Foto: Promo/ www.sarajevo.travel

I tokom ostatka zime u gradu su organizovani razni zabavni sadržaji za sve generacije.

Bilo da ste ljubitelj folka, rock & rolla, hip-hopa, elektronske muzike... u Sarajevu vas svake večeri očekuje neki koncert ili svirka u dvoranama, klubovima, kafanama...

Sve do kraja januara na najpoznatijoj sarajevskoj promenadi – Vilsonovom šetalištu dešava se "Zima na Vilsu", a od 23.12. do 03.01. na platou preko puta Vijećnice održava se "Winter Fest Sarajevo".

Obavezno istražite i sarajevske muzeje i galerije, ili pronađite nešto po vlastitom ukusu na repertoaru nekog od sarajevskih pozorišta ili kina.

Obilje je i zabave za najmlađe; od brojnih igraonica, soba za beg, tematskih zabava...

Napominjemo i kako vas fantastična ponuda zabave očekuje i na planinama oko Sarajeva tokom čitave zimske sezone.

Sarajevo je top ski centar

Činjenica je kako olimpijske planine koje se nalaze na oko pola sata vožnje od centra Sarajeva - Bjelašnica, Igman i Jahorina pružaju nikad bolji ugođaj za ljubitelje skijanja i ostalih zimskih sportova.

Desetine kilometara uređenih staza sa sistemima za veštačko osneženje, modernizovani vertikalni transport, nikad bolja ponuda smeštaja i gastronomije, fantastična zabava nakon skijanja, boardanja ili sankanja.

I sve to po daleko povoljnijim cenama od vrhunskih evropskih ski centara, za kojima sarajevski po kvalitetu nimalo ne zaostaju.

Sarajevo Foto: Promo/ www.sarajevo.travel

Ako vam smeštaj na planinama ispadne skup, ne zaboravite da u samom gradu možete pronaći noćenje za svačiji đep, a potom je prilično lako organizovati prevoz do neke od olimpijskih planina oko Sarajeva.

Ukoliko niste "sportski tip", ali svejedno želite uživati na lekovitom planinskom vazduhu, onda znajte da se Sarajevskom žičarom za svega 8 minuta možete dovesti do planine Trebević iznad samog grada.

Tamo možete uživati u spektakularnom pogledu na Sarajevo, šetati dubokom šumom i disati planinski vazduh, ali i ugrejati se i provesti deo dana u nekom od ugostiteljskih objekata.

Više o samim stazama i cenama ski passova možete pronaći na web stranicama: www.oc-jahorina.com i www.ocbjelasnica.com, dok informacije o Sarajevskoj žičari pronađite na: www.zicara.ba.

Sarajevo slavi 40 godina od Olimpijskih igara

U februaru 2024. godine Sarajevo obeležava 40 godina od kako je bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984, što predstavlja jedno od najvažnijih poglavlja u bogatoj historiji glavnog grada BiH.

Biće to prilika da se Sarajlije i gosti Sarajeva prisete vremena kada se "Jureka voljelo više od Bureka" i povod da se u Sarajevu ponovo podstakne "olimpijski plamen".

U sklopu događaja Sarajevo Olympic Week (SOW), koji traje od 09. do 13.02, biće održano niz odličnih i raznovrsnih sportskih, ali i kulturno-zabavnih dešavanja.

Sarajevo Foto: Promo/ www.sarajevo.travel

U saradnji sa franšizom "Garden of Dreams" u Domu mladih će 09.02. biti održan veliki koncert, uz učešće poznatih međunarodnih zvezda elektronske muzike.

Detaljan program još uvek je u izradi, a moći ćete ga pronaći na www.sow.ba.

U februaru se tradicionalno održava i Međunarodni umetnički festival "Sarajevo – Sarajevska zima", koji svake godine nudi razne kulturne sadržaje.

A od 08. do 18.02. biće održan i Zimski Sarajevo Street Food Market sa vrhunskom ponudom hrane i pića, nizom koncerata, predstavama za decu, izložbama, klizalištem, luna parkom...

Stoga je nesumnjivo kako će i tokom februara Sarajevo biti mesto fantastične zabave za sve generacije.

Sarajevo ove zime sija posebnim svetlom

Ulice, trgovi i važne građevine Sarajeva okićeni prazničnim dekoracijama čine da Sarajevo nikad nije izgledalo svečanije, niti bilo lepše.

Posebnu draž ove zime donosi Festival svjetla Sarajevo, potpuno nova zimska atrakcija, smeštena u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Festival je otvoren za Dan državnosti Bosne i Hercegovine - 25. novembar 2023. i traje sve do Dana nezavisnosti BiH, odnosno do 01. marta 2024.

Sarajevo Foto: Promo/ www.sarajevo.travel

U saradnji sa MK Illumination, najvećom kompanijom u oblasti privremene-dekorativne rasvete na svetu, osvetljena je impozantna fasada Muzeja, a Botanički vrt Zemaljskog muzeja BiH pretvoren je u "magičnu baštu svetla".

Na Festivalu svetla Sarajevo izlažu i neki vrhunski međunarodni umetnici, poput čuvene francuske umetničke grupe Tilt, te odličnog rumunskog umetnika Ignata Radua.

Svakog četvrtka dešava se i akcija "Četvrtkom izlazim u Zemaljski muzej BiH", kada se sa ulaznicom za Festival svjetla Sarajevo mogu pogledati i bogati sadržaji Zemaljskog muzeja BiH, najbitnije kulturno-naučne institucije u Bosni i Hercegovini i kada se održavaju posebni kulturno-zabavni programi.

Preporučujemo da tokom posete Sarajevu neizostavno posetite Festival svjetla Sarajevo i utonete u magični svet svetla, boja i prekrasnih zvukova.

Više informacija o Festivalu možete pronaći na www.festivalsvjetlasarajevo.ba.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Mina

    21. decembar 2023. | 10:16

    Luda sam da trcim tamo.

    Podelite komentar

  • Nikako

    21. decembar 2023. | 13:11

    Sarajevo je u rupi izmedju planina koje ga okruzuju, smog ne moze da ode jer je zarobljen i Sarajevo je svake zime jedan od najzagadjenikih gradova na svetu. Nikako ga ne pisecivati zimi.

    Podelite komentar

  • Stefan

    21. decembar 2023. | 14:54

    Posetite Sarajevo sa automobilom registarskim oznaka Republike Srbije i dobićete besplatno bušenje guma

    Podelite komentar