• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čudotvorna Bogorodičina ikona i danas se može videti u ovom grčkom manastiru

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gradić u kome živi manje od osam hiljada duša, Karpenisi je udaljen oko sat vožnje od Lamije, odnosno oko četiri sata vožnje od Atine

  • 0
Karpenisi, Grčka Foto: Dimitrios Manis Sopa Images / Zuma Press / Profimedia

Iako je mnogim turistima ne samo iz naše zemlje, nego i iz sveta, primarna asocijacija na Grčku vezana za leto, u ovoj nama bliskoj zemlji ima i destinacija koje mogu biti interesantne i tokom ostalih perioda godine.

Na području periferije Središnja Grčka, u okrugu Evritanija nalazi se Karpenisi, gradić koji važi za jednu od destinacija koje u toku cele godine imaju mnogo toga da ponude posetiocima. Budući da je u pitanju mesto sa odlično očuvanom, autentičnom arhitekturom, to ne čudi da se taj deo okruga naziva i Grčkom Švajcarskom, navodi Aleksandra Nikopulu na “Nomomente”.

Izuzev za skijaše, budući da je skijalište Veluha u blizini, Karpenisi je idealna destinacija i za ljubitelje autentičnih lokacija, ali i za one koji žele da uživaju u gastronomskim specijalitetima posve neobičnog ukusa. Pa i za one koji preferiraju uživanje u prirodnim lepotama, kojima Karpenisi i njegova okolina obiluju.

Šarmantna sela

Gradić u kome živi manje od osam hiljada duša, Karpenisi je udaljen oko sat vožnje od Lamije, odnosno oko četiri sata vožnje od Atine.

Karpenisi, Grčka Foto: Dimitrios Manis Sopa Images / Zuma Press / Profimedia

Neretko se karakteriše kao jedna od najšarmantnijih, autentičnih lokacija u Grčkoj. Ipak, ono što posebno privlači pažnju posetilaca, sasvim sigurno je okolina grada. I to ne samo zbog pomenutog skijališta, koje se nalazi u blizini, nego i zbog brojnih sela. Mnoga od njih mogu se pohvaliti kako odlično očuvanom, tradicionalnom arhitekturom, tako isto i autentičnim gastronomskim specijalitetima.

Ako se svemu tome doda i obilje uređenih staza za pešačenje, ali i brojne prirodne lepote koje su prisutne u okolini, sasvim je jasno da je i to Grčka. Ne, doduše ona Grčka koju upoznajemo tokom letnjeg odmora, ali neki bi rekli da je upravo to prava Grčka.

Karpenisi, Grčka Foto: Dimitrios Manis Sopa Images / Zuma Press / Profimedia

Veliko selo i Malo selo, kako se njihovi nazivi sa grčkog slobodno prevode, najčešće posećuju turisti. Nalaze se jedno do drugog i turistima nude mogućnost kupovine brojnih, vrlo zanimljivih domaćih proizvoda različite vrste, specifičnig za taj kraj zemlje.

Čudotvorna ikona

U manastiru posvećenom Bogorodici, koji je udaljen ok osat vremena vožnje od gradića Karpenisi, može se videti Bogorodičina ikona, za koju vernici veruju da je čudotvorna.

Karpenisi, Grčka Foto: Dimitrios Manis Sopa Images / Zuma Press / Profimedia

Zanimljivo je pomenuti da je manastir Panagia Prusiotisa izgrađen još 829. godine i da se u njegovoj blizini nalazi pećina, poznata kao Crna pećina. Veruje se da je upravo tu bila skrivena čudotvorna ikona u periodu ikonoborstva.

Ali to nije sve, jer se na putu do ove svetinje može videti i nešto neobično. Na stenama koje okružuju područje postoje udubljenja, koja nalikuju otiscima stopala. Prisutno je verovanje da su u pitanju Stope Device Marije, kako se sa grčkog slobodno prevodi naziv tog lokaliteta. Sasvim očekivano, veruje se da imaju čudotvorne moći.

U neposrednoj blizini manastira je i selo Prusos. Iako u njemu žive stariji meštani i to tek oko 15 njih, ono u čemu turisti posebno uživaju prilikom posete jeste uživanje u ukusu autentične grčke kafe i u pogledu na okolinu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posidi je jedno od omiljenih letovališta na Halkidikiju i u novembru može biti magičan

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja