• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poznat kao Gibraltar Azije, Singapur je najmanja država na jugoistoku kontinenta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naziv ovog grada-države slobodno se prevodi kao “Lavlji grad”, a posebno je zanimljiva teorija o nastanku tog naziva

  • 0
Singapur panorama Singapur / Foto: Shutterstock

Po površini najmanja država na tlu jugoistočnog dela azijskog kontinenta, Singapur se karakteriše kao grad-država.

Samim tim što je položa koji zauzima izuzetno značajan sa strateškog aspekta, neretko ga prati krilatica “Azijski Gibraltar”, navodi “Vikipedija”.

Naziv ovog grada-države slobodno se prevodi kao “Lavlji grad”, a posebno je zanimljiva teorija o nastanku tog naziva. Naime, smatra se da naziv Singapur potiče od dva termina iz sanskrita i da je nastao još tokom 14. veka.

Tada se na prostor današnjeg Singapura iskrcao princ sa Sumatre, po imenu Sang Nil Utam i video je neku životinju na obali, ali nije bio siguran koju. Međutim, njegov pratilac je procenio da je u pitanju lav, mada su kasnija istraživanja utvrdila da to ni u kom slučaju nije mogao biti lav, prosto zato što na tom području nijedna poznata vrsta lava nije nikada obitavala, već da je to najverovatnije bio tigar i to vrsta poznata kao malajski.

Singapur Foto: Tanjug/AP

Interesantan aerodrom

Prva atrakcija na koju nailaze turisti prilikom posete Singapuru, bez sumnje je aerodrom “Jewel Changi”. Izuzev čak više od 280 restorana i prodavnica različite robe, u okviru singapurskog aerodroma postoji i vodopad, ali i prostor namenjen za igru najmlađih putnika.

Ništa manje zanimljiva lokacija u ovom gradu-državi nije ni botanička bašta, koja je, kako ističe “Timeout” uvrštena na Listu svetske baštine UNESCO-a.

Singapur Foto: Pixabay

Posebno je interesantan podatak da je kolekcija orhideja, koja postoji u ovoj botaničkoj bašti najveća na celom svetu, uzevši u obzir da obuhvata čak oko hiljadu osnovnih vrsta ovog neobičnog cveta i oko dve hiljade modifikovanih vrsta. U jezeru u okviru ove bašte se mogu videti i crni australijski labudovi, ali i Vanda Miss Joaquim, koji je nacionalni cvet Singapura.

U dane vikenda se u singapurskoj botaničkoj bašti organizuju i vrlo zanimljivi koncerti na otvorenom, a postoji i lepo uređen i nadasve atraktivan prostor koji je namenjen namjlađim posetiocima.

Fascinantan zoološki vrt

Uzevši u obzir da se prostire na površini od oko 28 hektara, detaljan obilazak zoološkog vrta u Singapuru je često celodnevna avantura. Podeljen je na ukupno 11 zona i u njemu obitava čak više od četiri hiljade životinja.

Ono po čemu je ovaj zoološki vrt specifičan jeste takozvani otvoreni koncept i prvi je zoološki vrt u svetu koje ga je primenio u praksi.

Najveća kolonija orangutana u takvim uslovima u čitavom svetu može se videti upravo u ovom zoološkom vrtu, a posetiocima su na raspolaganju i brojne virtuelne atrakcije, ali i mogućnost da vide belog tigra, koji spada u red retkih vrsta ili da prošetaju po kišnoj šumi u toku večernjih časova.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lepota jezero Kerkini nadomak grada Seresa u Grčkoj

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja