• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Srbiji ima brojnih planina, a 3 su među njima najbolje za zimovanje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ne može se reći da je jednostavno izdvojiti one tri, koje se mogu svrtstai u najbolje, prosto zato što svaka od njih ima šta da ponudi

  • 3
Zlatibor Sneg skijanje zimovanje Foto: Shutterstock/Bits And Splits

Kada se uzme u obzir broj planina koje postoje na teritoriji Srbije, sasvim je jasno da ih ima i više nego dovoljno ne samo za zimovanje, već i za uživanje u drugim periodima godine.

I dok ima onih koji planine vole da posećuju s proleća, mnogima je pravi užitak da zimski odmor provedu na nekoj od brojnim planina širom naše zemlje.

Ne može se reći da je jednostavno izdvojiti one tri, koje se mogu svrtstai u najbolje, prosto zato što svaka od njih ima šta da ponudi. Ipak, mi smo se ovom prilikom rukovodili onima, koje su najposećenije i najpoznatije, što ni u kom slučaju ne znači da i one manje poznate planine nisu interesantne za zimovanje.

1. Kopaonik

Jednostavno je nemoguće da se na listi najboljih planina za zimovanje u Srbiji ne nađe i najpoznatija srpska planina. Kopaonik je poznat ne samo među turistima iz naše zemlje, već i iz zemalja regiona, uzevši u obzir da se može pohvaliti kako najbolje opremljenim ski centrom, tako isto i bogatim biljnim i životinjskim svetom, ali i obiljem atrakcija koje se na području ove planine nalaze.

Na 2.017 metara nadmroske visine nalazi se Pančićev vrh, navodi „Infokop“, koji je i najviši vrh ove planine.

Izuzev ski centra, na području ove planine postoje i termomineralni izvori, što čini da je Kopaonik interesantan za posetu u svako doba godine. A ako se tome dodaju i brojne aktivnosti koje su psoetiocima na raspolaganju, sasvim je jasno i zbog čega je upravo ova planina najpoznatija i najposećenija u našoj zemlji.

2. Zlatar

Na nadmorskoj visini od 1.627 metara nalazi se Golo brdo, najviši vrh planine Zlatar, koja je omeđena tokovima četiri reke i to Bistrice, Lima, Mileševke i Uvca, navodi „Zlatarinfo“.

Sneg, Zlatibor, zlatar Foto: Telegraf.rs/B.I.

Ova planina na jugozapadu naše zemlje ima umerenu klimu, a karakteriše je oko stotinu snežnih i 265 sunčanih dana u toku godine. Blizina Specijalnog rezervata prirode Uvac, koji je poznat kao stanište beloglavog supa, predstavlja psoebnu atrakciju i ove planine i tog dela Srbije.

3. Zlatibor

U okviru Starovlaških planina, u zapadnom delu naše zemlje, nalazi se planina, koja je izuzetno posećena. Iako se ubrzano radi na urbanizaciji Zlatibora, ovu planinu odlikuju živopisni predeli, ali i mnoštvo atrakcija, među kojima se posebno izdvajaju „Gold gondola“, Stopića pećina i Zlatiborsko jezero.

Kombinacija umereno-kontinentalne i planinske klime čini Zlatibor idealnom destinacijom u svako doba godine. Zima na ovoj srpskoj planini mahom je umereno hladna, dok su leta prijatno topla, ističe TO Zlatibor.

Uz sportski turizam, razvijen je i zdravsteni, ali i kongresni turizam, a okolina Zlatibora obiluje atrakcijama, što upotpunjuje zimovanje na ovoj planini.

Koja je po vašem mišljenju najbolja planina za zimovanje u Srbiji?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zavrteće vam se i od pogleda na njih: Ove stepenice su visoke skoro 90 metara i vode na krov sveta

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Bane

    24. decembar 2023. | 22:36

    Ukusi su razliciti, ali ko voli istinski odmor u, za razliku od Kopaonika i pogotovo Zlatibora, netaknutoj prirodi, jedna jedina i najlepsa planina je - TARA!

    Podelite komentar

  • Симке

    30. decembar 2023. | 07:53

    Најбоља и најлепша,планина у Србији је Стара планина.Нетакнута природа,преко 70 природних извора воде.Најлепши водопади,најскривеније водопад Три Кладенца.Поглед са Миџора,који је на 2169 надморске висине,непроцењиве♥️

    Podelite komentar