• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na ovom jezeru u Srbiji se prvi put primenjuje režim ribolova „uhvati-pusti“

Vreme čitanja: oko 2 min.

Upravo zahvaljujući tome je riblji fond ovog jezera na optimalnom nivou, a taj princip podrazumeva da, nakon što neki ribolovac upeca ribu na ovom jezeru, ona biva izmerena i zatim ponovo vraćena u jezero

  • 0
Jezero Peskara, Zrenjanin Foto: Shutterstock

Minulih decenija jedno od jezera Peskara nadomak grada Zrenjanina bilo je prilično zapušteno. Verovatno niko nije mogao ni da nasluti da će danas postati pravi pravcati raj za ljubitelje ribolova.

Ipak, počev od 24. juna 2005. godine, jezero Čepel, kako je lokalni naziv jezera poznatog kao Peskara 1, postaje zvanično jedina državna voda na teritoriji naše zemlje, u okviru koje važi režim ribolova koji je poznat kao „uhvati-pusti“, navodi „Peskara-zr“.

Upravo zahvaljujući tome je riblji fond ovog jezera na optimalnom nivou, a taj princip podrazumeva da nakon što neki ribolovac upeca ribu na ovom jezeru, ona biva izmerena i zatim ponovo vraćena u jezero.

I baš zato i jeste posebno važno da svi ribolovci, koji žele da u omiljenoj aktivnosti uživaju na ovom jezeru, poštuju strogo definisana pravila ponašanja, što će se pozitivno odraziti i na ekologiju, odnosno na zaštitu životne sredine.

jezero Peskara, Zrenjanin Jezero Peskara, Zrenjanin / Foto: Shutterstock

Jezera Peskara

Upravo zato što je nedaleko od grada Zrenjanina eksploatisan pesak, zahvaljujući čemu su i nastala tri jezera u tom delu naše zemlje, ona dobijaju naziv Peskara, navedeno je na sajtu Grada Zrenjanina.

Budući da tek oko pet kilometara deli ova jezera i sam grad, njihova lokacija se smatra prilično lako dostupnom. Voda u jezerima je čista, pa ne čudi što mnogi stanovnici Zrenjanina i okolnog područja vrlo često spas od letnjih vrelina pronalaze baš na ovim jezerima.

Tačnije na jednom od njih, koje je i uređeno upravo sa ciljem da se posetiocima omogući da uživaju u njegovoj čistoj vodi.

Počev od 2007. godine, nadležni u ovom vojvođanskom gradu nastojali su da prostor oko najvećeg među jezerima urede kako bi vremenom ono bilo korišćeno kao gradsko kupalište.

Jezero Peskara, Zrenjanin Foto: Shutterstock

Zrenjaninsko kupalište

Da bi jezera Peskara zaista i mogla da budu prepoznata kao gradsko kupalište, što i jeste bila najpre namera, bilo je potrebno očistiti jezersko dno, a zatim i urediti obalu tako da poseticoi zaista uživaju. Takođe je izgrađena i adekvatna infrastruktura, te je i nasut pesak.

U toku letnjih meseci mnogi Zrenjaninci, ali i stanovnici okolnih mesta, upravo na jednom od jezera Peskara uspevaju da pronađu spas od žege i visokih temperatura.

Na plaži tog jezera funkcioniše u toku usezone i spasilačka služba.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela - Gambori kraj Radaljskog jezera

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja