• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na padinama ove planine nalazi se najviša banja u Srbiji: U njoj je i 37 izvora

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog prirodnih karakteristika područja na kome se Lukovska banja nalazi, ovo lečilište pomaže i osobama koje pate od različitih oboljenja i onima koji jednostavno žele da uživaju u svežem vazduhu

  • 0
Lukovska banja Foto: Mateja Beljan

Tek oko kilometar deli selo Lukova i banju, čiji naziv je upravo otuda i potekao. Budući da se nalazi na 700 metara nadmorske visine, na padinama Kopaonika, Lukovska banja važi za najviše lečilište u celoj Srbiji.

Smešteno u kotlini Lukovske reke, te okruženo što brdima, što planinskim vrhovima, ovo lečilište deli oko 35 kilometara od Kuršumlije, a od glavno grada Srbije oko 325 kilometara, navodi “Banjeusrbiji”.

Zbog prirodnih karakteristika područja na kome se Lukovska banja nalazi, ovo lečilište pomaže i osobama koje pate od različitih oboljenja i onima koji jednostavno žele da uživaju u svežem vazduhu.

Dva dela Lukovske banje

Budući da se i u istočnom i u zapadnom delu ovog lečilišta nalaze izvori lekovite, termomineralne vode, to se u Lukovskoj banji izdvajaju dva dela, poznata kao Donja i Gornja banja.

Na području Donje banje uočava se 13 izvora tople minerlane vode, dok je čak 20 izvora prisutno u Gornjoj banji. I u jednom i u drugom delu ovog lečilišta postoje i po dve bušotine.

Uzevši u obzir da postoji čak 37 izvora termominerlane vode na području Lukovske banje, to se ona smatra jednom od najboljih banja na području naše zemlje. Između 22 i čak 65 stepeni Celzijusove skale je temperatura vode na banjskim izvorima.

masaza, reuma, ukočenost, upala vrata, ramena, bol u vratu Foto: Shutterstock

Kome može da pomogne boravak u Lukovskoj banji?

Kada se uzme u obzir toliki broj izvora lekovite, termomineralne vode, koji je prisutan na području Donje, odnosno Gornje banje, ne bi trebalo da iznenadi podatak da se u Lukovskoj banji mogu tretirati mnoga oboljenja i stanja.

Izuzev degenerativnog i zapaljenskog reumatizma, vode ovog lečilišta mogu pomoći i osobama koje pate od ekstraartikularnog reumatizma, ali i onima koji muku muče sa osteoporozom, navodi “Lukovskabanja.com”.

Sem toga, boravak u ovom lečilištu pogoduje i oporavku nakon različitih sportskih povreda, ali i nakon preloma, te hirurških intervencija na bilo kom delu koštano-zglobnog sistema.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 10 destinacija u Srbiji gde možete provesti ostatak prošlogodišnjeg odmora

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja